Prošle godine u Evropi skoro svakom trećem putniku kasnio avion

Civilni avio-saobraćaj u Evropi prošle godine je bio vrlo neredovan, a avioni su često kasnili pa je trećina putnika bila zahvaćena kašnjenjima i otkazivanjem letova.
Prošle godine u Evropi skoro svakom trećem putniku kasnio avion
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje portala Airhelp. 
Uprkos proređenom redu letenja, 244 miliona putnika ili nešto manje od 31 odsto od ukupno prevezenih, 795 miliona bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima u poslednji tren, pokazuje analiza tog portala.
Poređenja radi, tokom 2019. godine - poslednje pre krize s koronavirusom, 24 odsto putnika bilo je zahvaćeno kašnjenjima i otkazivanjima, od njih ukupno 1,12 milijardi. 
 
Naročito je leto pokazalo da je osoblje aerodroma i prevoznika nespremno u uslovima povećanja prometa nakon pandemije.
 
Prema studiji, tokom letnjih meseci do 40 odsto putnika imalo je teškoća s letovima. Uz slabosti osoblja, ostali glavni uzroci kašnjenja bili su štrajkovi i nepovoljni vremenski uslovi. 
 
Poboljšanja na vidiku nema ni za 2023. godinu.
 
Očekuje se nastavak negativnih trendova i u ovoj godini. Kao i u mnogim drugim industrijama, nedostatak kvalifikovanih radnika i dalje je ozbiljan problem, a dodatni izazov su štrajkovi. 
 
Prema Airhelpu, Holandija je bila zemlja s najviše kašnjenja, a slede Velika Britanija i Nemačka, a Krf, Mančester i Frankfurt bili su prošle godine vodeći aerodromi po kašnjenju. U obzir su uzeti letovi koji su kasnili u polasku više od 15 minuta, kao i oni otkazani u nedelji pre planiranog poletanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja