Maču Pikču zatvoren zbog nemira u Peruu

Vlasti Perua saopštile su da su zatvorile arheološko nalazište Maču Pikču zbog nemira u zemlji koji su počeli u decembru.
Maču Pikču zatvoren zbog nemira u Peruu
Foto: Pixabay

Ministarstvo kulture navelo je da je naloženo zatvaranje kopnenog puta, staze Inka i pristup tvrđavi zbog situacije u zemlji. Železnički pristup već je nekoliko dana zatvoren jer su demonstranti oštetili prugu.

Najmanje 400 turista, od kojih 300 stranaca, zaglavljeno je u podnožju lokacije.

U Peruu su 7. decembra počeli protesti kojim se traži ostavka predsednice Dine Boluarte. U neredima je stradalo 46 ljudi.
 
Maču Pikču je bio zatvoren u nekoliko navrata tokom epidemije korona virusa.
 
Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.
  • Joca

    04.02.2023 12:35
    putovanje
    Ok ne idem tamo, nešto nisam pri novcima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.