Blage zime u Evropi ugrožavaju skijališta

Blage zime i nedostatak snega ugrožavaju skijališta širom Evrope, a mnoga od njih će možda morati da se zatvore u narednih nekoliko godina, zbog čega neke zemlje pokušavaju da pomognu skijalištima.
Blage zime u Evropi ugrožavaju skijališta
Foto: Pixabay

U Evropi postoji oko 3.900 skijališta, od kojih se većina nalazi u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Austriji, piše Euraktiv.

U Austriji se broj dana sa punim snežnim pokrivačem smanjio u proseku za 40 dana od 1961. godine, a pad je posebno drastičan na visinama ispod 1.500 metara. U Italiji su operateri žičara izgubili oko 40 odsto svog sezonskog prometa tokom Božića zbog nedostatka snega.
Podaci u alpskim zemljama između 1971. i 2019. godine pokazuju da snežni pokrivač opada za 8,4 odsto svake decenije između novembra i maja.
Prema studiji koju je sproveo Univerzitet u Inzbruku, trajanje prirodnog snežnog pokrivača smanjilo bi se za 70 odsto do 2100. godine na nadmorskoj visini od 1.000 m ako se zagrevanje ne ograniči na dva stepena.
 
Ako skijališta zimi neće moći da računaju na prirodni sneg, jedina opcija je tehnički sneg bez kojeg mnoga skijališta ne bi mogla da opstati i danas, ali ta vrsta osnežavanja je skupa, što je dovelo po povećanja cena u skijalištima.
 
Neke zemlje su uvele finansijsku pomoć, jedna od njih je Italija u kojoj je 200 miliona evra tokom četiri godine već bilo opredeljeno za fond za modernizaciju i bezbednost objekata za pravljenje snega.
 
Italijansko udruženje žičara Federfun poziva na hitnu pomoć oko cena energije u vidu poreskih olakšica, a takva pomoć je nedavno doneta u Slovačkoj, čime je PDV za skijališta smanjen za 10 odsto.
 
Francuska skijališta se, s druge strane, žale da nisu dobila olakšice, što je dovelo do velikih računa za energiju. Najugroženija skijališta su ona na nižim nadmorskim visinama, a 2023. godine su bile rekordne temperature u Evropi gde su zime sve blaže, sušnije i sa manje padavina.
 
Već doživljavamo toplije zime, koje će eskalirati nakon 2030. i dodatno pogoršati uslove skijanja, navodi Slovački institut za politiku zaštite životne sredine, koji procenjuje da će do kraja veka samo visinska skijališta biti održiva.
  • Sale

    24.01.2023 16:04
    Zima
    Uzimam kombi u UniRent-u pa sa porodicom na Zlatibor u vikendicu,da deca osete sneg i prociste pluca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.