Grčka dozvolila kućnim ljubimcima pristup u više od 120 arheoloških nalazišta

Kućnim ljubimcima biće uskoro dozvoljeno da uđu u više od 120 arheoloških lokaliteta širom Grčke, što ne važi za Akropolj i neke druge važnije turističke atrakcije, saopštilo je Ministarstvo kulture.
Grčka dozvolila kućnim ljubimcima pristup u više od 120 arheoloških nalazišta
Foto: Pixabay
Ovaj potez, koji je jednoglasno odobrio Centralni arheološki savet, ublažiće trenutna pravila prema kojima je dozvoljen pristup u arheološka nalazišta samo psima vodičima posetilaca sa invaliditetom, preneo je Rojters.
Ministarka kulture Lina Mendoni nije precizirala kada će tačno novi propisi biti primenjeni, ali je navela da je ta odluka "prvi, ali važan korak ka usklađivanju okvira pristupačnosti spomenicima i arheološkim lokalitetima sa standardima drugih evropskih zemalja, gde već postoji mogućnost ulaska kućnih ljubimaca".
Savet je odobrio ulazak kućnih ljubimaca pod uslovom da budu na povocu ne dužem od jednog metra ili da ih vlasnici drže u torbi ili torbici za nošenje kućnih ljubimaca.
 
Vlasnici će takođe morati da pokažu zdravstveni sertifikat svog ljubimca, a veći psi moraće da imaju brnjicu.
 
Međutim, kućni ljubimci i dalje neće moći da uđu u neka od najpopularnijih arheoloških nalazišta, koja su veoma često prepuna, kao što su atinski Akropolj, Knosos na Kritu, drevna Olimpija ili Delfi, zatim antička pozorišta, hramovi, grobovi i spomenici sa mozaik podovima.
 
Ministarstvo je saopštilo da će kavezi biti postavljeni na ulazima u više od 110 drugih arheoloških lokaliteta, kako bi vlasnici mogli tamo da ostave svoje ljubimce tokom posete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.