Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste, čak i za jednodnevne posete

Nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu, u susednoj Hrvatskoj biće uvedena ekološka taksa za turiste.
Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste, čak i za jednodnevne posete
Foto: Pixabay
Ovu taksu će plaćati i jednodnevni posetioci, a o propisivanju naknade i njenom iznosu odlučivaće gradovi i opštine nakon stupanja na snagu Zakona o turizmu.
Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti - to neće biti proizvoljno, već prema kriterijumima posećenosti i turističke razvijenosti.
Ministarka turizma Nikolina Brnjac za Večernji list je otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri evra po danu provedenom na nekoj turističkoj destinaciji.
 
"O tome će odlučiti jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica jeste da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posetioci, a od prekomernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništva. Turizam ne bi smeo ići nauštrb lokalnih ljudi, što je, u celini gledano, i smer u kom idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do leta trebalo da ide na javnu raspravu", objasnila je ministarka.
  • Sale

    17.05.2023 17:26
    Zato ja ne letujem u Hrvatskoj
    Pre cu da skupim pare i preko Royal Charter Service-a da odletim na Havaje nego da letujem u Hrvatskoj.
  • Dragan

    07.05.2023 17:51
    Dapace
    Turci su veca braca, cirka 500g.
  • Zemlja čudesa

    07.05.2023 16:35
    Ako, samo klepajte
    Ja u svakom slučaju odoh u Tursku, "braća" nisu opcija još od kraja XX veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.