U kojim zemljama Evrope je građanima Srbije potrebna međunarodna vozačka dozvola?

Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, ali ne sa svim.
U kojim zemljama Evrope je građanima Srbije potrebna međunarodna vozačka dozvola?
Foto: Pixabay
Pre nego što krenete na put sopstvenim automobilom, proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova da li je neophodno da posedujete i međunarodnu vozačku dozvolu za zemlju u koju planirate da putujete, piše N1.
Prema trenutnim podacima na sajtu, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za Belorusiju, Island, Monako, Norvešku, San Marino, Francusku, Holandiju, Švedsku, Češku i Italiju.
"Sporazum o priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Srbije i Italije prestao je da važi 2018. godine. U toku su pregovori  o produženju ovog sporazuma“, navodi se na sajtu MSP.
 
Za Španiju, Luksemburg i Andoru se navodi da se može voziti sa dozvolom iz Srbije, ali da se ipak preporučuje i međunarodna vozačka.
 
U Portugalu sa vozačkom iz Srbije možete voziti sopstveni automobil, ali ukoliko iznajmite rent-a-kar onda je neophodna međunarodna vozačka dozvola.
 
Za Češku, iako se navodi da je potrebna međunarodna, piše i da ta država priznaje vozačke dozvole Srbije na novom obrascu za kraći boravak u svrhu turizma, poslovnog boravka ili tranzita.
 
Tokom turističkog boravka u Ruskoj Federaciji upravljanje motornim vozilom moguće je sa vozačkom dozvolom Srbije, ali uz jedan uslov. Naime, potreban je prevod dozvole na ruski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača ili međunarodna vozačka dozvola u skladu sa Bečkom konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968. godine.
 
Za Belgiju i Veliku Britaniju nema podataka na sajtu MSP i MUP.
 
Za ostale zemlje se ističe da važe vozačke dozvole iz Srbije, ali svaka država ograničava tu mogućnost u zavisnosti od toga koliko dugo boravite.
 
Kako da izvadite međunarodnu vozačku dozvolu?
 
Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, međunarodna vozačka dozvola se izdaje na lični zahtev i uz prisustvo korisnika. Uz zahtev za izdavanje se prilaže:
 
- važeća lična karta – na uvid
- važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole
- 2 fotografije formata 35 mm x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole
- dokaz o uplati propisane naknade.
 
Naknada za izdavanje dozvole iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.
 
Osoba koja podnosi zahtev, mora da priloži dokaz i o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 830 dinara (za zahtev 290 dinara i 540 dinara za izdavanje).
 
Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.
  • Nikola

    04.04.2024 09:30

    Redovno putujem u Italiju, Grčku, Austriju, Nemačku...već tri decenije.
    Zaustavljala me je policija u desetak navrata zbog rutinske kontrole.
    Tražili su isključivo originalnu vozačku i originalnu saobraćajnu dozvolu.
    Na pokazivanje Medjunarodne vozačke i Dozvole za upravljanje tudjim motornim vozilom u inostranstvu ( auto je firmin ), samo su odmahivali rukom.
    Ta dokumenta ne zanimaju nikoga, naročito u 21. veku i u eri informacija i elektronike.
  • Siniša Aleksić

    14.02.2024 13:44
    Naša vozačka u Belgiji !?
    Da li naša dozvola važi u Belgiji ili mora međunarodn dozvola !?
  • Dragan

    07.12.2023 13:18
    Vozacka
    Dali je neko vozio po norveskoj sa stpskom vozackom dali treba da se polaze posle tri meseca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.