Dubrovnik zabranio dolazak s koferima na točkiće, kazne velike

Posetiocima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je da vuku kofere sa točkićima po putu, a sve zahvaljujući novim pravilima.
Dubrovnik zabranio dolazak s koferima na točkiće, kazne velike
Foto: Pixabay

Kako prenosi N1, turisti zbog ovih pravila ne ostaje izbora nego da svoje torbe nose.

Novu politiku uveo je gradonačelnik Mato Franković, koji je rekao da se radi o pokušaju suzbijanja zagađenja bukom, nakon što je lokalnom stanovništvu dosadilo da ih noću budi zvuk koji prave putnici dok udaraju svojim koferima po kamenim ulicama. 

Oni koji budu uhvaćeni kako vuku svoje kofere na točkiće, mogli bi da dobiju prilično veliku kaznu od 265 evra.
 
Zapravo, prema gradonačelniku, ova pravila su "samo početak". 
 
Od novembra se u lokalnoj samoupravi nadaju da će se zajedničkim snagama rešiti kofera u Dubrovniku, uvodeći sistem po kojem će se torbe odlagati van grada, a do smeštaja prevoziti kurirom. Zvuči elegantno – i potencijalno, prilično skupo.
 
Međutim, dok ti planovi ne budu uspostavljeni, čini se da ne postoji nikakav privremeni plan za one koji ne mogu sami da nose svoj prtljag.

Turisti su takođe pozvani da ne šetaju kućne ljubimce bez povoca, da se ne penju na spomenike ili da ne hodaju okolo bez majice, kako bi iskazali "poštovanje" prema gradu.

  • mrva

    03.07.2023 20:36
    Nije ni cudo sto se ovde u komentarima neki bune; ne zato sto postoji velika sansa da posete Dubrovnik, vec zato sto su mere koje stite lokalitet, kulturno nasledje pa i mir lokalnog stanovnistva, ljudima u Srbiji potpuno strani. Mi smo se ipak navikli da se kapital (obicno onaj nelegalni) nista ne pita i da ne poznaje nikakva pravila a da smo mi sitni ljudi duzni da cutimo i trpimo bezakonje, divljastvo i bahatost svake vrste. To je izgleda ovde sveto. Prosle godine sam letovao na prelepom hrvatskom ostrvu Lastovo, i odnos domacih zitelja i Nacionalnog parka prema ocuvanju mora i prirode je nesto sto je nasem prosecnom coveku strano poput kvantne mehanike.
  • NS

    29.06.2023 22:04
    NS
    Hoće li i muzičku želju. Ko jednom plati ili se nalazi tamo neće više otići. Brzo će im propasti turizam zbog tolike pohlepe.
  • Turista

    29.06.2023 21:21
    Euri
    Turistima se preporučuje da je najbolje da svoje eure pošalju poštom ili kurirom koji će ih sačekati ispred grada pa da mu daju eure umesto svojih kofera ali da u grad ne ulaze jer je lokalnom stanovništvu dosadilo sve što turisti rade i ne mogu više ni da ih slušaju ni gledaju. Trebaju im samo njihovi euri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja