Sumnja na rotavirus na zadarskoj plaži: Kupači povraćaju i imaju visoku temperaturu

Nakon informacija da se na plažama u zapadnom delu Zadra širi rotavirus, u hotelskom kompleksu na Boriku danas su inspektori Državnog inspektorata.
Sumnja na rotavirus na zadarskoj plaži: Kupači povraćaju i imaju visoku temperaturu
Foto: Pixabay
Splitska "Slobodna Dalmacija" piše da su kupači na području Borika požalili na određene simptome kao što su temperatura, proliv i povraćanje. 
Direktor zadarske "Odvodnje" Grgo Peronja tvrdi za "Slobodnu Dalmaciju" da već godinama kanalizacijski ispusti u more ne postoje i da je ceo hotelski kompleks na Boriku spojen na sisteme koji vode prema centru grada.
Šef službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoline u Zavodu za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar potvrdio je da su više puta u poslednje dve sedmice ispitivali kvalitet morske vode i to baš zbog pojave informacija o virusu. Dodao je da su početkom jula imali dojave da se u hotelu Donat pojavila zaraza, te da je u jednom slučaju potvrđen rotavirus.
 
Šef službe za epidemiologiju Alan Medić kaže da je problem to što brojni kupači ne donose uzorke stolice na analizu, već povraćanje i proliv pripisuju "letnjoj virozi".
 
"Služba za epidemiologiju je izolovala dva slučaja rotavirusa, jedan kod odrasle osobe koja je boravila u hotelu i jedan kod deteta koje nije bilo gost hotela. Pojava rotavirusa u dečijem uzrastu je učestala, a većina dece, njih više od 90 odsto, takav oblik virusa preboli kroz dan-dva, pa roditelji stoga ne nose uzorke stolice na analizu", rekao je, između ostalog, Medić.
 
On je za "Slobodnu Dalmaciju" upozorio da rotavirus opstaje u okruženju i do nekoliko dana, ne isključujući mogućnost da su ga oboleli pokupili sa peska na plaži.
 
Iz Državnog inspektorata kažu da pre okončanja inepsekcijskog nadzora ne mogu da iznose više detalja o ovoj pojavi.
  • Куп је битан

    11.07.2023 21:17
    Одувек је тако било на Јадрану. Проблем су канализационе цеви које се празне директно у мору.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja