Posetioci hrle u Dolinu smrti uprkos temperaturama od preko 50 stepeni

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama temperature penju sve više, potencijalno preteći da obore pojedine rekorde, turisti hrle u poznatu pustinju, Dolinu smrti, na granici Kalifornije i Nevade.
Posetioci hrle u Dolinu smrti uprkos temperaturama od preko 50 stepeni
Foto: Pixabay
Turista Danijel Jusehus postavio je fotografiju termometra ispred posetilačkog centra Furnas Krik.
"Primetio sam da mi nije toliko vruće, ali moje telo je funkcionisalo na način da je bilo teško da se ohladi", rekao je Jusehus, aktivni trkač koji je došao iz Nemačke.
Na fotografiji je pisalo 48,8 stepena.
 
Većina posetilaca u ovom periodu godine napravi samo kratak put ka bilo kom mestu u parku, koje se smatra najtoplijim i najsušnijim na planeti, pre nego što se vrate u vozilo sa klima uređajem.
 
Ovog vikenda meteorolozi su prognozirali da bi temperature mogle da pređu 54,5 stepena, međutim, kako navodi AP, to neće odvratiti najhrabrije da dođu u Dolinu smrti.
 
Na početku pešačkih staza piše savet da se ne ulazi posle 10 sati, dok se noću očekuje da će temperature preći 32 stepena.
 
Najtoplija temperatura izmerena u Dolini smrti bila je 56,6 stepeni u julu 1913. godine.
 
Na zapadu Teksasa, u nacionalnom parku Big Bend, u blizini Rio Grandea, očekuje se da će biti najmanje 43,3 stepena, a Nacionalna meteorološka služba savetovala je turistima da je najbolje da ne idu u šetnju u popodnevnim časovima.
 
Preliminarne informacije službe nacionalnog parka pokazuju da su najmanje četiri osobe preminule ove godine zbog vreline u 424 mesta nacionalnog parka na koja turisti mogu da idu.
 
Među preminulima je i muškarac (65) iz San Dijega koji je pronađen mrtav u svom vozilu u Dolini smrti ranije ovog meseca.
Nacionalni park naglašava da je posetiocima bolje da se oslanjaju na sebe, nego da očekuju da budu spaseni.
 
Iako patrola rendžera može da pritekne u pomoć, nema garancije da će izgubljeni turisti dobiti pomoć na vreme.
 
Godišnje više od 1,1 milion ljudi poseti pustinjski park, koji se prostire na površini od 13.848 kvadratnih kilometara (veličina Crne Gore), a od toga, više od 20 odsto posetilaca dođe u junu, julu i avgustu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja