Idete u Grčku preko Bugarske? Ovo je sve što možete da očekujete tokom puta

Put do Grčke preporučuje se, pre svega, onima koji putuju na Tasos i u Kavalu (i letovališta u blizini Kavale).
Idete u Grčku preko Bugarske? Ovo je sve što možete da očekujete tokom puta
Foto: Pixabay

Ovim putem možete ići i do Stavrosa i Asprovalte kao i do Atosa (Jerisos, Nea Roda, Uranopolis), piše specijalizovani portal Nikana.gr.

Beograd (Bubanj Potok) - Dimitrovgrad - Sofia - Kulata (Promahonas) - Seres - Kavala - Keramoti - Limenas

729 kilometara - putarine u jednom smeru 11,50€
 
Najkraća i najjeftinija trasa. Putovanjem preko Bugarske put se iz Beograda skraćuje za 85 km, a iz Niša 100 km. Za one koji putuju iz Negotinske krajine put do Grčke će biti skraćen za neverovatnih 160 km u jednom smeru.
 
Nedovršene deonice odvraćaju dosta naših turista od ovog pravca, ali put preko Bugarske do Tasosa je, sveukupno uzevši, ipak bolja opcija. 
 
Kada se sve uzme u obzir - kraći put, manja potrošnja goriva zbog ograničenja brzine, jeftinija putarina, niža cena smeštaja ako se odlučite da prenoćite u Bugarskoj, nije potrebna zeleni karton... računajte da ćete ovim pravcem imati bar 20 odsto niže troškove. 
 
Autoput je završen i od Novog Sada ili Beograda do Dimitrovgrada se vozi autoputem. Obilaznica oko Sofije je takođe završena.
 
Autoput je u odličnom stanju, iako su neke deonice rađene i pre desetak godina, ograničenje je 140 km/h, na ulazu u tunele ograničenje je 80 km/h (budite oprezni- radar čeka na izlazu iz tunela).
 
Obavezna je kupovina vinjete za puteve kroz Bugarsku, postoji video nadzor koji kontroliše tu obavezu. Možete kupiti elektronsku vinjetu, instalirate mobilnu aplikaciju, registrujete se i elektronski platite, izaberete opciju za koliko dana vam odgovara. Ne morate da lepite nalepnicu na staklo, kamere očitavaju kroz sistem da li ste platili, i dovoljno je da sačuvate e-mail kao potvrdu.
 
Na 30-ak kilometra od Sofije nalazi se Shellova benzinska pumpa i odmorište za kratak predah.
 
Kada dođete do predgrađa Sofije pratite putokaz "Kulata" koji će se pojaviti na jednoj raskrsnici sa semaforom gde skrećete desno (posle Metroa i Jumbo prodavnice). Kulata je granični prelaz sa Grčkom.
 
Od srpsko-bugarske granice do granice sa Grčkom vozite ukupno 225 km.
Na delu puta kroz Bugarsku ima nekoliko benzinskih pumpi sa odmorištem. Cena goriva je slična kao kod nas, ali je smeštaj u banji Sandanski zato veoma jeftin i predlog je da tu prenoćite na putu za Tasos. Preporučujemo vam da smeštaj rezervišete u Banskom. 
 
Cela informacija nalazi se OVDE.
  • /

    05.08.2023 20:19
    /
    jel srbija jos uvek ima cucavac kod granicnog prelaza sa bugarskom
  • Bob

    04.08.2023 20:06
    Glupost
    Putarina od ns do nisa je samo 1.500 din a vinjeta najjeftinija u Bugarskoj je 6 eura, tako da jedan pravac je 20+ eura...
  • Pera

    04.08.2023 12:15
    Iz bivseg DDR-a
    A sto je u Makedoniji jeftinije gorivo za 57 dindzi,to nista,jel' tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja