Italijanski gradić utišao crkvena zvona jer su smetala turistima

Meštani italijanskog grada Pience u Toskani požalili su se da ne mogu da spavaju nakon što su zvona na crkvenom tornju, koja zvone već 500 godina, na zahtev turista utišana preko noći.
Italijanski gradić utišao crkvena zvona jer su smetala turistima
Foto: Pixabay
Pienca, koji se nalazi na listi UNESCO-a, poznat je po svojim građevinama iz 15. veka, poput katedrale u Pienci i palate Pikolomini, letnje rezidencije pape Pija II, preneo je britanski "Telegraf". 
Toranj crkve sa satom ranije je zvonio svakih 30 minuta, ali nakon niza pritužbi turista da im zvona smetaju da spavaju, doneta je odluka da se utišaju između 22 sata uveče i 7 sati ujutro.
Pritužbe su dolazile od stranih gostiju koji su boravili u pansionima, naročito leti, kada se ostavljaju otvoreni prozori preko noći.
 
"Primili smo pritužbe od nekoliko vlasnika pansiona. Uglavnom su bili sa imanja koja su blizu glavnog trga, i samim tim blizu zvonika", rekao je za britanski list Manolo Garosi, gradonačelnik Pience.
 
Iako je ovaj potez umirio turiste, nisu svi meštani bili zadovoljni odlukom. Neki tvrde da su zvona deo gradskog tkiva, dok drugi kažu da teško spavaju bez redovne zvonjave koju su navikli da slušaju celog života. 
 
Garosi je branio odluku rečima da su i drugi gradovi koji imaju zvonike uradili istu stvar.
  • Stara Detelinara

    10.08.2023 09:56
    @Iguman
    Treba voditi računa da su u Novom Sadu ljudi sujeverni a ne vernici, uključujući i većinu sveštenika!
    Zato se niko i ne buni protiv zvona na svakih 15m. Da vodiš suprugu na abortus je po sujevernima zgleda manji greh nego da kažeš da je zvono preglasno!
  • Iguman

    10.08.2023 08:06
    Imamo imi na Detelinari manijaka koji ništa drugo neradi nego samo mlati zvonima. Dosadio i Bogu i narodu.
    Pope nema potrebe da obaveštavas narod svakih 15 min. Koliko je sati. Ipak je došao 21 vek i svako, ama baš svako ima mob.tel.koji pokazuje koje je doba dana.
    Vernici kada treba da cuju glas iz nebesa to znaju i bez zvonjave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja