Glavni grad Malte može da izgubi status svetske baštine - zbog dizanja zgrada i nebrige nadležnih

Glavni grad Malte, Valeta, nalazi se u opasnosti da izgubi status svetske baštine Uneska zbog neaktivnosti vlade, a posebno Ministarstva kulture u sprovođenju preporuka te agencije Ujedinjenih nacija.
Glavni grad Malte može da izgubi status svetske baštine - zbog dizanja zgrada i nebrige nadležnih
Foto: Pixabay

Neke od preporuka datiraju pre više od decenije.

Valeta je uvršćena na listu svetske baštine Uneska 1980. godine, ali preterani razvoj poslednjih godina i nedostatak odgovarajućih aktivnosti vlade dovode taj status u opasnost, objavio je Euractiv.

Na osnovu odluke koja je doneta prošlog meseca tokom poslednje Uneskove konvencije o svetskoj baštini u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, Malta je dobila rok do kraja 2024. godine da predstavi ažurirani izveštaj o stanju očuvanosti Valete, a posebno plan upravljanja koji je prvobitno zatražen 2011.
 
Odluka je usledila nakon što su stručnjaci podneli izveštaj u kojem su izneli primedbe da Malta već godinama radi na sačinjavanju takozvanog "plana upravljanja Valetom", ali da taj posao nije završila.
 
Stručnjaci su istakli da je Unesko taj plan prvobitno zatražio pre nekih 12 godina, a da još nema rezultata.
 
Savetodavna misija Uneska je 2017. godine ponovo savetovala Maltu da završi plan upravljanja za Valetu i izveštaj o analizi pod nazivom "Pogledi i vidici" da bi se rešila sve veća zabrinutost u vezi sa time kako visoke zgrade utiču na preglednost i da bi se uvelo ograničenje za visinu novih zgrada.
 
Misija je takođe zatražila od Malte da izvrši procenu uticaja na kulturno nasleđe za sve buduće velike restauracije ili nove gradnje u Valeti i da hitno imenuje upravnika lokacije.
 
Unesko je saopštio da prve dve preporuke nisu sprovedene, a da je imenovanje menadžera lokacije završeno sa značajnim zakašnjenjem tek ove godine.
 
Unesko je takođe izrazio zabrinutost zbog nedavnih izveštaja o dugo odlaganom renoviranju muzeja u katedrali Svetog Jovana i zbog razvoja ostrva Manoel.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.