Kotor će stranim turistima naplaćivati obilazak bedema

Kotor je doneo odluku: strani turisti obilazak bedema plaćaće 15 evra, odlučeno je na sednici Skupštine opštine, kojom je predsedavao predsednik opštine Vladimir Jokić.
Kotor će stranim turistima naplaćivati obilazak bedema
Foto: Pixabay
Osobe sa prebivalištem na teritoriji Crne Gore nisu dužne da plaćaju taksu, piše Bizlife.
 
Sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Nebojša Ilić precizirao je da se prihod od obilaska bedema procenjuje na 1,2 miliona evra, piše Poslovni dnevnik. Kad bi se cena ulaznica povećala na 15 evra, prihod bi bio oko 2,5 miliona evra, dodao je.
U planu je i elektronski sistem kupovine karata i videonadzor celog bedema koji je, kako je rekao, blago Kotora.
 
"Nismo imali primedbi na održavanje čistoće bedema, ali sigurno ima dosta prostora da se rad bedema unapredi", zaključio je Ilić.
 
U Kotor tradicionalno uplovljavaju najveći svetski kruzeri, koji upravo dovode na hiljade posetilaca u ovaj grad. U Luku Kotor su za sedam meseci uplovila 224 kruzera ili 256.822 putnika, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
 
Kotorski bedemi građeni su od 6. do 19. veka. Približno su dugi oko 4,5 kilometara, na 260 metara nadmorske visine nalazi se brdo Sv. Ivan sa istoimenom tvrđavom.
 
Kotor Tvrđava i bedemi nastali su postepeno tokom vekova, a početak gradnje gradskih zidina se vezuje za rimskog cara Justinijana u 6. veku. Fortifikacioni kompleks tvrđave i bedema sastoji se iz dve celine. Jednu čine bedemi, koji opasuju staro urbano jezgro, sa pet bastiona i troja vrata za ulaz u grad. Drugu čine bedemi koji se penju istočnom i južnom stranom brda sveti Ivan i sastaju se kod tvrđave na vrhu.
 
Najstariji delovi su uz severna vrata do reke Škurde, i u jugozapadnom delu pored mora.
  • Marija

    26.10.2023 23:04
    Mi
    Njima nazalost placamo studije!
  • Obnoviti djavu

    26.10.2023 10:03
    Ha@ i ko bi ti platio 20 evrica za obilazak iste!? Onako derutne i zapravo bez neke posebne vaznosti sta bi se moglo pokazati nekome ko bi je dosao obici. Jedino vredno na njoj je dobar pogled na grad i Banat, sve ostalo mrsavo. Za pocetak uloziti u njezinu obnovu 50 mil evrica pa onda naplacivati 2 evra upad. Dubrovacke zidine kostaju gotovo 40 evrica ali to je Dubrovnik.
  • zezate se...

    26.10.2023 09:51
    eu kandidat?!
    naplacivati nesto na osnovu drzavljanstva? u skladu sa kojim jevropskim vrednostima je to tacno?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.