VIDEO: Holandski gradić poneo titulu Evropski grad godine

Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu Evropskog grada godine. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Gogovih slika. Ipak, nije reč o Amsterdamu, već o istorijskom gradu Amersfortu, piše Metro.
VIDEO: Holandski gradić poneo titulu Evropski grad godine
Foto: Pixabay
Grad koji se nalazi zapadno od Amsterdama može da se pohvali starim gradskim jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka. Ulica Muurhuizen, gotovo kružna, važi za jednu od najlepših u celom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.
 
Poput holandske prestonice, Amersfort takođe ima kanale, zajedno s mostovima i vratima, koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Za ljubitelje umetnosti: grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika i rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pita Mondrijana, a posetioci se mogu uputiti u "Mondriaanhuis", rodnu kuću slavnog slikara.
U gradu se takođe nalazi i toranj Lieve Vrouwe, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno raznesena. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bićete nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.
 
Amersfortu je titulu Evropskog grada godine dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posetila grad kako bi procenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Takođe je dobio pohvale za kvalitet života, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.
"Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korišćenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova", rekao je žiri. 
 
Ovaj gradić je bio u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom.
 
  • Novosadjanin

    05.12.2023 09:57
    Zlatna greda
    Kad se uradi pesacka zona u almaskom kraju to ce biti spojeno sa pesackom zonom u centru,imacemo neverovatan kolorit drveca i starog dela grada.Ovako dosad niko nije otkopavao sve ulice i pravio nove instalacije sa novim fasadama i krovovima kuca pa to ce biti fantazija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja