Zašto avioni imaju zaobljene a ne četvrtaste prozore?

Ako zamolite malo dete da nacrta avion, ono će najvjerovatnije nacrtati prozore kao male i ovalne, ali avioni nisu uvek tako izgledali.
Zašto avioni imaju zaobljene a ne četvrtaste prozore?
Foto: Pixabay
"De Havilland Comet", prvi putnički mlazni avion, imao je četvrtaste prozore. Ali u roku od samo pet godina od njihovog uvođenja, tri aviona su imala niz tragičnih nesreća.
 
Nakon trećeg sudara 1954. godine, istragom je utvrđeno da su sva tri sudara nastala zato što su avioni imali napukle prozorske okvire - kao rezultat njihovog četvrtastog dizajna.
Otkriveno je da se četvrtasti prozori koje su imali ovi avioni loše nose sa stresom uzrokovanim povećanim pritiskom u kabini koji dolazi kada se leti na velikim visinama.
 
Međutim, velika visina je neophodan element komercijalnog leta - visoko na nebu manje je otpora, što zauzvrat znači i manje potrošenog goriva. To je idealno za avio-kompanije jer im štedi novac i smanjuje uticaj leta na životnu sredinu. Takođe ima manje turbulencije na većim visinama, što čini let udobnijim, piše IFLScience.
Šta je bilo rešenje? 
 
Odgovor glasi - zameniti kvadratne prozore zaobljenim. To pomaže da se ravnomerno rasporedi pritisak na prozor i na taj način se smanji verovatnoća pucanja.
 
Osim elementa povećane sigurnosti, postoje još neke površnije prednosti. 
 
"Dizajneri preferiraju ovalne prozore jer mogu da dobiju veću površinu za gledanje napolje, koja odgovara putnicima, kako god da su podesili naslon svog sedišta", objasnio je Dai Vitingem, izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja.
  • zztop

    03.12.2023 17:43
    Ipak je veći stručnjak ko je izmislio WC šolju i dasku na njoj , nikom nije uzeo meru a svima paše zar ne ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja