Reinion - rajski kutak planete

Priroda je ostrvu Reinion dala gotovo sve: vulkane, planinske vrhove, bujne tropske šume, kilometrima duge plaže. Ovde reč odmor podrazumeva sve drugo osim pukog izležavanja na plaži. Nalik bazaltnoj steni uronjenoj u Indijski okean, ostrvo Reunion jedinstveno je po mnogo čemu i komotno se može reći da je jedno od najintrigantnijih mesta na svetu. Na prvi pogled Reunion podseća na deo Francuske koji je nekim čudom teleportovan u trope.

Ali, iza prvobitnog galskog šarma, na videlo uskoro izlazi blistava šara svih ostalih uticaja, pre svega indijskog, afričkog i kineskog. Daleko manje poznato od susednog Mauricijusa, ovo vulkansko ostrvo razlikuje se i po svojoj geografiji. Za kratko vreme krajolik se od polja lave menja u čudesno zelenilo, a surovi planinski venci se iznenada pretvaraju u gostoljubive peščane plaže.

Jedan od najaktivnijih vulkana u svetu Piton de la Furnaise nalazi se baš tu, na ostrvu. Jedinstveni prirodni amfiteatri nalaze se baš tu. Priroda se postarala za Reinion. Zato on može da ponudi baš sve: miran odmor na plaži, ali i velike talase za surfing, planinske vrhove za paraglajding, planinarenje ili jednostavno za pešačenje, reke za rafting... Ipak, nije sve u prirodi, krajoliku i adrenalinu. Mešavina kultura - francuske, kreolske, indijske, kineske - stvorila je jedinstven arhitektonski stil, muziku, kuhinju, ali i toleranciju u svakom smislu te reči. Reinion jeste tropsko ostrvo, ali ne u klišeiziranom doživljaju „upijanja sunca u rajskom vrtu rizorta". Zato ga i ne treba porediti s Mauricijusom ili Sejšelima. U stvari, ne treba ga porediti ni sa čim. Treba ga, ako je verovati iskusnim svetskim putnicima, doživeti u svoj njegovoj lepoti i raznolikosti.

Piton des Neiges je najviša tačka na ostrvu (3.070 metara). Iako star i erodirao, jedna je od omiljenih destinacija svih koji dođu da istraže ostrvo. Piton des Neiges („Snežni vrh") zauzima više od dve trećine severozapadnog dela ostrva i za razliku od drugih neaktivan je već oko 20.000 godina. Do vrha se stiže uređenim pešačkim stazama, ali moguć je i planinarski uspon. U podnožju planine raste više od 200 različitih biljnih vrsta.

Smešten na jugoistočnom delu Reuniona, Piton de la Fournaise jedan je od najaktivnijih vulkana na svetu. Od prve zabeležene erupcije 1640. do sada bio je aktivan gotovo 180 puta, a poslednji put 2004. „Kotao" je visok 2.631 metar i vulkanolozi ga konstantno posmatraju još od 1980. Stanovnici su naučili da žive u senci ovog nepredvidivog džina. Svakako je najveća ostrvska atrakcija, do čijeg se vrha lako stiže, a oni hrabriji mogu i da kampuju na njegovim obroncima. Pogled s vrha je spektakularan, a žuta i narandžasta lava koju danonoćno „bljuje" prvorazredni su vatromet i jedinstveno iskustvo.

Zbog svog vulkanskog porekla, Reinion je jedinstven i po svom neravnom terenu, ali su svakako najprimamljivije prirodne kružne formacije sa spoljne strane Piton des Neiges - stvorene vulkanskom aktivnošću. Tri prirodna amfiteatra - Salazie, Cilaos i Mafate - različiti su, ali privlačni svima koji su u potrazi za avanturom. Vožnja biciklom, pešačenje, istraživanje bilo kog kruga nezaboravno je iskustvo. Amfiteatar de Salazie je najveći i najzeleniji amfiteatar, istovremeno surov i prelep, a najtačniji opis je „dugačak i dubok kanjon", koga preseca više od 100 vodopada. Obilazak kruga je pešice ili kanuima. Naselje Hell-Bourg nosilac je nagrade „najlepše francusko selo". Pravi je primer očaravajuće kreolske arhitekture, a tu se nalaze i čuveni termalni izvori. Obilazak može jedino da poremeti magla koja je ovde česta.

Za sve koji odmor ne mogu da zamisle bez naleta adrenalina i vetra u kosi, Reinion je pravi izbor. Pešačenje, planinarenje, paraglajding, vožnja kanuom, rafting, ronjenje, surfing, kajt surfing, ribarenje, skaj dajving... Mogućnosti su neograničene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.