Venecija počela obeležavanje 700 godina od smrti Marka Pola

Venecija je počela obeležavanje 700 godina od smrti Marka Pola, jednog od najpoznatijih italijanskih trgovaca i putnika, a brojna dešavanja tim povodom planirana su tokom naredne tri godine.
Venecija počela obeležavanje 700 godina od smrti Marka Pola
Foto: Pixabay
Marko Polo, zahvaljujući putovanju Putem svile do Kine, u 13. veku, koje je detaljno opisao u knjizi "Milion", najbolje je prikazao Daleki istok i doprineo međusobnom upoznavanju Azije i Evrope.
 
Ministarstvo kulture Italije, zajedno sa Venecijanskim univerzitetom i opštinom Venecija, osnovali su Nacionalni komitet za obeležavanje 700 godina od njegove smrti, piše RTS.
U najavi su mnogi javni kulturni, književni, izložbeni i naučni skupovi koje je moguće pratiti i preko veb-stranice i preko društvenih mreža – Venecija Serenisima.
 
Kao prvo dešavanje u nizu mnogih koja su predviđena za ovu godinu, otvorena je izložba testamenta Marka Pola, sačuvana u nacionalnoj biblioteci Marćana u klimatizovanoj kutiji.
"Evo šta kaže ovde u testamentu: `Svu imovinu, u jednakim delovima, ostavljam mojim kćerkama, Beleli, Fantini i Moreti'. On je poticao iz trgovačke porodice a u tim porodicama žene su imale fundamentalnu ulogu. Dakle, verovatno da na ovaj način Marko Polo prepoznaje da su žene bile te koje su upravljale imovinom, dok su muškarci bili na moru mesecima ili godinama", navodi Ticijana Plebani, istoričarka u Biblioteci Marćana.
 
Vrhunac proslave biće izložba koja će biti postavljena u Palati Dukale od 6. aprila do 29. septembra ove godine pod nazivom "Svetovi Marka Pola. Putovanje venecijanskog trgovca u 13. veku".
 
Izložba nudi više od 300 dela iz venecijanskih kolekcija kao i onih pozajmljenih iz muzeja u Kini, Jermeniji, Kataru i Kanadi.
 
"Zahvaljujući sećanju na Marka Pola još jednom želimo da pošaljemo poruku nade, mira i bratstva iz Venecije. Naime, on je na svom dvadesetogodišnjem putovanju ka Kini prešao mnoga područja koja su sada kritična područja sa diplomatske tačke gledišta", naglasio je Luiđi Brunjaro, gradonačelnik Venecije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja