Mont Everest smrdi, prepun je izmeta planinara: Zbog toga se uvodi novo pravilo

Planinari na Mont Everestu će za sobom morati da skupljaju svoje fekalije i vrate ih u kamp u podnožju planine, piše BBC.
Mont Everest smrdi, prepun je izmeta planinara: Zbog toga se uvodi novo pravilo
Foto: Pixabay
"Naše planine su počele da smrde", tvrdi je Mingma Šerpa, predsednik opštine Pasang Lamu. 
 
Ova opština pokriva veći deo Everesta, a sada je uvela novo pravilo kao deo širih mera koje se sprovode. Naime, zbog ekstremno niskih temperatura, izmet koji ostane na Everestu ne razgrađuje se u potpunosti.
 
"Primamo pritužbe da su fekalije vidljive na stenama i da su se neki planinari razboleli. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž", rekao je Mingma. 
Zbog toga će planinari koji pokušaju da se popnu na najviši vrh sveta Mont Everest, kao i na obližnju planinu Loce, morati da kupe kese za fekalije u podnožju, a nadležni će ih "proveriti" po povratku.
 
Tokom penjačke sezone planinari većinu vremena provode u podnožju kako bi se privikli na visinu i tamo su im dostupni toaleti. Međutim, kada krenu prema vrhu planine, stvari postaju komplikovanije. Planinari obično iskopaju rupu za izmet, ali kako idu ka vrhu, na nekim mestima ima manje snega pa kopanje rupe nije moguće.
Tri tone izmeta
 
Jedan od velikih problema na Himalajima je i otpad. 
 
"Smeće je i dalje veliki problem, posebno u višim kampovima do kojih ne možete doći", rekao je Čiring Šerpa, šef nevladine organizacije "Sagarmatha Pollution Control Committee" (SPCC).
 
Iako ne postoji zvanična brojka, njegova organizacija procenjuje da se između podnožja i vrha Everesta nalazi oko tri tone ljudskog izmeta. 
 
Stefan Kek, organizator ekspedicija na Everest, kaže da je južna strana Everesta stekla reputaciju "otvorenog toaleta". 
 
"Jedva da ima leda i snega, tako da ćete svuda videti ljudske fekalije", rekao je Kek.
 
SPCC nabavlja oko 8.000 kesa za izmet iz SAD-a za nadolazeću sezonu. Kese sadrže hemikalije koje stvrdnjavaju izmet i uklanjaju smrad, a smatra se da planinar u proseku dnevno proizvede 250 grama izmeta. 
 
Kese se koriste i na drugim planinama
 
Jedno udruženje predložilo je da se kese najpre uvedu kao pilot-projekat na Everestu, a zatim da primena počne i na drugim planinama. Mingma Šerpa, prvi Nepalac koji se popeo na svih 14 planina viših od 8.000 metara, rekao je da se te kese koriste i na planinama na drugim kontinentima.
 
"Planinari su koristili takve kese na Denaliju (najviši vrh Severne Amerike) i na Antarktiku", rekao je Šerpa. 
Nepalska vlada već je uvela nekoliko pravila za planinare, ali je naišla na brojne kritike zbog nepravilnog sprovođenja.
 
Jedno od pravila je da vlasti moraju da imaju svog predstavnika u podnožju s timovima koji se spremaju na uspon. Međutim, mnogi od njih se jednostavno nisu pojavili. Mingma kaže da će se sada sve promeniti. 
 
"Uspostavićemo kancelariju i pobrinuti se da se nove mere, uključujući ovu s donošenjem izmeta u kesama, sprovedu", rekao je on.
  • Laloš

    11.02.2024 21:48
    Da je gadno jeste ali da smrdi to nije tačno jer tamo temperature idu od -20 pa naniže. Da prostite minuli rad ni ne dotakne sneg a već se duboko smrzne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja