Ovaj grad je bio najposećeniji u 2023. godini

Kada neko pomene užurbane gradove koji su magnet za turiste, mnogi se prvo sete Pariza, Rima ili Londona.
Ovaj grad je bio najposećeniji u 2023. godini
Foto: Pixabay
Međutim, prema Euromonitor Internationalu, nijedna od ovih destinacija nije zauzela prvo mesto na listi najposećenijih gradova sveta u 2023. godini.
 
Upravo je Istanbul prošle godine imao najviše međunarodnih dolazaka. Ekonomski i kulturni centar Turske dočekao je 2023. godine ogromnih 20,2 miliona posetilaca, a predviđa se da će se u 2024. taj broj samo povećati.
Zemlja je nedavno ublažila svoje vize za putnike iz SAD-a i Kanade, a sa svojim bogatstvom blistavih kulturnih znamenitosti i spojem azijske i evropske kulture, nije ni čudo što je grad toliko popularan.
 
Toliko turizma nije uvek blagoslov - samo Aja Sofija ugosti oko 3,5 miliona ljudi godišnje, a ulaz sada košta 25 evra. Međutim, ohrabrujuće je videti napore kako se očuvaju takvi istorijski elementi grada.
London je zauzeo drugo mesto na listi sa 18,8 miliona, a imajući u vidu da se broj posetilaca u gradu vratio na nivo pre pandemije, to nije iznenađenje.
 
Dubai je na trećem mestu sa 16,8 miliona, a Antalija, još jedan turski grad, zauzima četvrto mesto.
 
Lista od 10 najposećenijih gradova u 2023. godini prema Euromonitor Internationalu obuhvata:
 
1. Istanbul
 
2. London
 
3. Dubai
 
4. Antalija
 
5. Pariz
 
6. Hongkong
 
7. Bangkok
 
8. Njujork
 
9. Kankun
 
10. Meka
  • Okrugli ćošak

    14.02.2024 22:17
    Ima i dosta srba švercera, srba islamske veroispovesti. Video sam nekoliko puta i Rasima Ljajića u zlatarama na Kapali čaršiji. Bio je sa vozačem, Gogić, učini mi se, il može bit i neki drugi.
    Obavezno napraviti vaučere i za Istanbul, ima velikog interesovanja. 7 noćenja, od toga minimalno 2 gledanje Fatalne ljubavi, Sulejmana veličanstvenog... Zbratimiti naše TO sa Carigradom.
  • k

    14.02.2024 12:10
    kao prvo dolaze im rusi jer nemaju gde drugo, kao drugo turkishairliness je daleko najpovoljniji za letenje pa i presedanja, kao trece istambul je jeftiniji daleko od ostalih navedenih gradova i za razne azijate afrikance, muslimanske zemlje, je extra lokacija, ima malo evropskog, a opet su na svom terenu, imaju džamije, sajmovi i drugo su im dobri jer masa turskih firmi radi po celom tom regionu i proizvode sve sto i u evropi duplo jeftinije... a ovako kao grad, mahala, ono sto sam ja primetio u delovima me podseca na beograd ili obrnuto, cak im je nekako isti korov na ulicama kao kod nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja