Oskar, Nora, Sends: Kodna imena koja ne želite da čujete na putovanju

I dok su Oskar, Nora i Sends šifrirana upozorenja koja mogu ukazivati na opasnosti, miroljubivi Džordž je tek kodno ime za autopilota.
Oskar, Nora, Sends: Kodna imena koja ne želite da čujete na putovanju
Foto: Pixabay
Kad je nešto po pe-esu, onako je kako treba biti - ali znate li od čega dolazi akronim PS? Pravilo službe spada u vojnički žargon, zbirku pravila ponašanja JNA koja je uključivala osnovna prava i dužnosti, pravila pozdravljanja, dnevni raspored, određivanje straže, protokole u slučaju uzbuna, svečanosti i počasti i druga pravila.
 
Širom sveta se koriste specifični izrazi koji imaju dublje značenje od onoga kako zvuče. U to spadaju i kodni izrazi koje možete čuti na putovanjima, ali i u filmovima i serijama. Može se raditi o akronimima, ali i o kodnim imenima koji naziv duguju ljudima ili predmetima, a njihova uloga je obavestiti nadležne o hitnom slučaju tako da se ne uzbune civili kako ne bi došlo do panike, stampeda i ponašanja koje može izazvati haos.
Džordž
 
Džordž je nadimak koji su pioniri avijacije dali autopilotu. Zahvaljujući Džordžu piloti se mogu opustiti i prepustiti mu deo poslova koje su oni do tada obavljati jer autopilot upravlja avionom nakon što provede nekoliko sati u vazduhu. Poreklo nadimka nije poznato – i dok neki tvrde da se odnosi na Džordža Debesona, koji je patentirao autopilot 1930-ih, drugi pak Džordža povezuju s pilotima Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su navodno osmislili taj izraz tokom Drugog svetskog rata, kada su avioni tehnički pripadali kralju Džordžu VI.
Oskar 
 
I na krstarenjima se mogu povremeno čuti kodna imena. Izrazi se razlikuju od kompanije do kompanije, a ako sadrže boje u nazivu, crvena se najčešće odnosi na požar. Čujete li na krstarenju kodno ime Oskar (koje dolazi od istoimene signalne zastave) možete posumnjati da neko od posade treba da se pobrine za hitnu situaciju, kao što je pad putnika s broda. Kodno ime služi tome da se izbegne paničarenje putnika na brodu i najčešće se ponavlja tri puta.
 
Šifra Čarli, pak, ukazuje na sigurnosnu pretnju na brodu. U nautičkom jeziku, jeka ili eho se odnosi na promenu kursa broda na desnu stranu, a na kruzerima eho eho eho daje osoblju do znanja da brod skreće s kursa i da bi mogao biti u opasnosti od sudara s drugim plovilom.
 
Inspektor Sends
 
Nađete li se u londonskom metrou i začujete li kako se na razglasu doziva inspektor Sends, nemojte misliti da se radi o pravoj osobi. Inspektor Sends je šifrovani izraz koji osoblju daje do znanja da treba da evakuiše stanicu. Često se radi o požarnom alarmu, ali kodno ime se koristi i za druge situacije. Šifra mister Sends koristila se u pozorištima krajem 19. i početkom 20. veka kako bi se upozorilo na požar iza pozornice - na taj način bi se izbegao stampedo publike i sprečila dodatna katastrofa. Šifra je nastala od reči za pesak jer su se za gašenje požara koristile kante s peskom.
 
Nora
 
Nora, akronim koji znači Need Officer Right Away (hitno se traži službenik), koristi se u nekim ustanovama za traženje pomoći policajca kako bi se obračunao s agresivnom osobom. Kodno ime Nora može se čuti u tržnim i kongresnim centrima.
Dragoceni gost
 
Tematski parkovi kao što je Diznilend neretko imaju svoja kodna imena, kao što je treasured guest (dragoceni gost) koje osoblje koristi za posetioce koji su nepristojni ili stvaraju probleme. Druge Diznijeve kodne reči uključuju protein spill (kada gost povrati) i upozorenje na beli prah (white powder alert), kada, posetilac poželi neprimetno da prospe pepeo voljene osobe u parku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.