Međunarodna vozačka dozvola: Za koje zemlje Evrope treba, a za koje ne?

Iako Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, za neke nam je, ipak, neophodno da imamo i međunarodnu vozačku dozvolu.
Međunarodna vozačka dozvola: Za koje zemlje Evrope treba, a za koje ne?
Foto: Pixabay
Nekoliko vezanih dana odmora za praznike oko 1. maja i Uskrsa idealna su prilika za putovanje, a za one koji automobilima krenu na taj put, osim pasoša i novčanika, obavezne su i vozačke dozvole, piše Danas.
 
Kompletan spisak i osnovne informacije koje treba znati o zemljama u koje putujete mogu se pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
Prema trenutnim podacima na tom sajtu, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za Švedsku, Češku, Francusku, San Marino, Italiju, Holandiju, Norvešku, Island, Belorusiju i Monako.
 
U Nemačkoj, kako se navodi na sajtu MSP, za upravljanje motornim vozilima potrebno je da imate važeću nacionalnu ili međunarodnu vozačku dozvolu, pri čemu uz međunarodnu dozvolu uvek treba predočiti i nacionalnu dozvolu na osnovu koje je međunarodna dozvola izdata.
Tokom turističkog boravka u Rusiji, navodi se na sajtu Ministarstva, upravljanje motornim vozilom moguće je sa vozačkom dozvolom Srbije, uz uslov njenog prevođenja na ruski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača ili međunarodnom vozačkom dozvolom.
 
Negde je samo preporuka
 
U pojedinim državama posedovanje međunarodne vozačke dozvole je na nivou preporuke. Tako nadležni organi Luksemburga preporučuju da se poseduje i međunarodna vozačka dozvola, zbog prevoda, a isto je i u Španiji, Andori, kao i Belgiji.
 
"Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete da upravljate motornim vozilom sa vozačkom dozvolom Srbije. Nadležni organi Belgije preporučuju da se poseduje i međunarodna vozačka dozvola, zbog prevoda", navodi se na sajtu MSP.
 
U zemljama regiona vozačima iz Srbije nije potrebna međunarodna dozvola, a postoje i one zemlje u Evropi koje ne traže međunarodnu dozvolu, ali zahtevaju zeleni karton, poput Danske, Albanije i Moldavije.
 
U ostalim zemljama Evrope dozvole iz Srbije važe, ali za sve duže boravke treba posebno proveriti, jer se negde posle tri, šest ili 12 meseci važeće nacionalne vozačke dozvole moraju menjati za dozvole zemalja u kojima se boravi.
 
Za Veliku Britaniju nema podataka na sajtu MSP, ali se na sajtu Vlade ove države navodi da je moguće voziti sa nacionalnom vozačkom dozvolom, do godinu dana.
 
Kako do međunarodne vozačke dozvole?
 
Na sajtu Auto-moto saveza Srbije navodi se detaljno kako doći do međunarodne vozačke dozvole, odnosno šta je sve potrebno od dokumenata:
 
- važeća lična karta - na uvid;
 
- važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole;
 
- dve fotografije formata 35 x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole;
 
- dokaz o uplati propisane naknade.
 
Naknada za izdavanje dozvole iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.
Osoba koja podnosi zahtev mora da priloži dokaz i o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 950 dinara (za zahtev 330 dinara i 620 dinara za izdavanje).
 
Račun na koji se uplaćuje je 840-742221843-57, primalac je Republika Srbija, a poziv na broj se razlikuje u zavisnosti od opštine u kojoj se izdaje dozvola.
 
Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važenje nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.
  • ?!

    28.04.2024 08:37
    A sta tacno da prevedem kad je dozvola dvojezicna(engleski-srpski)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja