"Arheološko brdo" Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce: Revitalizacija koštala oko 550.000 evra

Park "Аrheološko brdo" u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce.
"Arheološko brdo" Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce: Revitalizacija koštala oko 550.000 evra
Foto: Pixabay
Otvaranju je prethodila revitalizacija spoljnog dvorišta tvrđave vredna 556.650 evra.
 
Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine, navodi se u saopštenju.
Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do otkrića dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice.
 
"Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled", dodaje se u saopštenju.
Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva ocenila je da sedam vekova "burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije - istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije - evropsko nasleđe".
 
Direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović rekla je da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.
"Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno", dodala je Maksimović.
  • Marija

    24.05.2024 23:51
    Ko se ugradio
    Ugradio ali je stvarno svetski odradjeno kao i Ramska tvrdjava za svaku preporuku a nasa jadna petrovaradinska ceka neka sretnija vremena da je neko pogleda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja