Kako da zaštitite ljubimca od toplotnog udara

Previsoke letnje temperature teško podnosimo mi, ali i naši kući ljubimci. Ako ne znate na koji način da svog psa ili mačku zaštitite od toplotnog udara ili sunačanice, pridržavajte se sledećih saveta.

Kućni ljubimci, psi nešto više od mačaka, vrlo su podložni toplotnom udaru. Duži boravak na suncu i duge isrpljujuće šetnje na visokim temperaturama dovode do povećanja telesne temperature preko fiziološkog nivoa (38 - 39 °C) što najčešće rezultira toplotnim udarom. Ako je pas proveo izvesno vreme na velikoj vrućini u aktivnoj šetnji, istrčavanju i igranju sa drugim psima i nakon jedan do dva sata primetite sledeće simptome, verovatno se radi o toplotnom udaru.

Simptomi toplotnog udara:

pas je bezvoljan
slabo pokretljiv ili ne ustaje
odbija hranu i vodu
povraća
ne reaguje na pozive
ima povišenu temperaturu

Temperatura tela preko 42 stepena može biti fatalna za vašeg ljubimca stoga je izuzetno važno odmah kontaktirati veterinara i rashladiti psa.

Ono što vlasnik može preduzeti je da izbegava šetnju psa u periodu od 11 do 17 časova i da u stanu obezbedi temperaturu bar oko 30 stepeni. Ako se kućica nalazi u dvorištu na suncu, psa treba skloniti u hladovinu. Postarajte se da vaš ljubimac uvek ima svežu vodu kako ne bi došlo do dehidracije.

Rashlađivanje vodom uvek ide od vrhova ekstemiteta ka telu, zatim po glavi i leđima, a voda ne sme biti isuviše hladna. U slučaju da putujete sa psom, nikako ga ne ostavljajte u kolima. Redovno češljate svog ljubimca jer umršena i gusta dlaka zadržava previše toplote. Određene kratkodlake, bele ili gotovo bez krzna rase imaju dodatni rizik da izgore na suncu. Opekotine su veoma ozbiljne i mogu dovesti do raka kože, zato treba izbegavati sunce i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom prilagođene ljubimcima.

Uz samo malo pažnje i truda vaš krzneni prijatelj uživaće u letu kao i vi.

I papagaji vole da se rashlade

Ekstremno visoke temperature opasne su i za vaše pernate životinje. Vlasnici su često u zabludi da papagaijma ne treba dodatna nega u letnjim mesecima jer su uglavnom tropske ptice koje dobro podnose vrućinu.

Naprotiv, i papagaji, kao i većina kućnih ljubimaca, mogu da dožive toplotni udar. Da bi ste izbegli bilo kakve probleme voda za piće treba da bude sveža i da je uvek ima dovoljno. Ishranu papagaja, tokom letnjih meseci, treba obogatiti svežim voćem i povrćem, kako bi obezbedili dovoljan unos vitamina i minerala.

Papagaji vole da se osveže i brčkaju pa im možete napraviti bazen. Napunite plastičnu posudu vodom, ali vodite računa da ne bude mnogu hladna. Ako bazen stavljate unutar kaveza, menjajte vodu više puta dnevno. Kako se papagaj ne bi razboleo prilikom kupanja, kavez obavezno sklonite sa promaje. Ako kavez držite na otvorenom, postarajte se da ptica ne bude izložena direktnim sunčevim zracima.

Uticaj klima uređaja

Vaše kućne ljubimce možete rashladiti korišćenjem klima uređaja ili ventilatora, ali pazite da životinja ne bude na direktnom udaru uređaja kako ne bi došlo do upale uha ili prehlade. Vodite računa da između spoljne i unutrašnje temperature vaduha razlika bude do 7 stepeni, jer veće razlike negativno i stresno utiču kako na vas tako i na organizam ljubimca. Redovno čišćenje rashladnih uređaja se podrazumeva kako ne bi došlo do razvoja bakterija koje mogu biti opasne za vlasnike i ljubimce. Temperatura ne sme biti podešena niže od 21 stepena jer bi u suprotnom hlađenje imalo negativne posledice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.