Pojedine ptice mogu da lete godinu dana bez prestanka

Najnovije istraživanje tima sa Univerziteta Lund iz Švedske otkriva da je jedna vrsta ptica nadmašila dosadašnji rekord velikih čiopa, koje su mogle da ostanu u letu šest meseci bez sletanja.

U pitanju su crne čiope.

Zahvaljujući razvoju minijaturnih elektronskih oznaka, istraživači su otkrili da je crna čiopa u stanju da provede u vazduhu 10 meseci bez sletanja što je za sada rekord, objavljeno je u časopisu "Current Biology".

Naučnici su dugo sumnjali da čiope provode duži vremenski period u vazduhu, ali sada imaju i dokaz, zahvaljujući tehnologiji koja evidentira podatke, a koje su ugrađene u grupi od 13 čiopa. Njihovi pokreti su praćeni tokom dve godine.

Tri ptice nisu dotakle tlo 10 meseci, prema rečima tima sa Univerziteta Lund u Švedskoj. Potom su odmorile dva meseca kako bi uživale u sezoni parenja i onda su se ponovo vratile u vazduh.

"Ovo otkriće značajno prevazilazi granice koje smo do sada znali o fiziologiji životinja", kaže jedan od naučnika Anders Hedenstrum. "Desetomesečna faza letenja je najduža za koju znamo u čitavom svetu ptica, to je rekord", dodaje on.

Sitne, lagane naprave montirane na leđima čiope su mogle da evidentiraju kada su ptice bile u vazduhu, a kada ne, koliko brzo lete i njihovu trenutnu lokaciju. Čak i ptice koje bi napravile kratak odmor na tlu ostajale su u vazduhu 99.5 procenata njihovog perioda migracija.

Teret na njihovim leđima je bio manji od jednog grama i imao je svetlosne senzore. Poklapanjem izlaska i zalaska sa svetlosnim senzorima, naučnici su mogli da otkriju gde su ptice sve bile.

Tim je takođe otkrio da su ptice koje su ostajale visoko skoro cele godine prolazile kroz mitarenje, dobijale nova krila i perje na repu dok su bile u letu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.