Da li je psima zaista potrebna odeća?

Iako na prvi pogled može izgledati kao praćenje modnih trendova, ipak mnogi vlasnici primećuju da njihovi ljubimci drhte tokom šetnje na niskim temperaturama.

Međutim, ako ste zabrinuti da psu može biti hladno, sigurno mu nećete naškoditi ukoliko mu obučete džemper.

Ukoliko još razmišljate da li je vašem psu potrebna odeća, razmislite o ovome: psi jesu "opremljeni" sopstvenim slojevima dlake koja održava toplotu tela, ali neki psi imaju manje slojeva krzna od drugih, dok neki jednostavno nisu genetski prilagođeni svim sredinama i hladnim klimatskim uslovima.

Psu zapravo može biti izuzetno neprijatno na jesenjim i zimskim temperaturama, kao što bi nama bilo neprijatno kada bismo izašli napolje bez odeće.

Džemper ili jakna može pomoći tokom jesenje i zimske sezone, posebno ako vaš pas želi da izađe na kišu ili sneg.

Koliko toplote je pas u stanju da fizički zadrži može zavisiti od rase, veličine, pa čak i starosti.

Manji i sitniji psi, patuljaste rase, kao i rase koje prirodno imaju vrlo kratku dlaku ili tanke slojeve krzna mogu imati dosta koristi od toplog džempera kada treba da izađu u šetnju. Džemper može da napravi značajnu razliku u osećaju zagrejanosti psa.

Naravno, kratka, tanka dlaka nije jedini preduslov za nošenje odeće. Psi koji se šišaju, kao što su pudle, takođe mogu imati koristi od odeće na niskim temperaturama.

Takođe, starijim i bolesnim psima sa slabijim imunim sistemom obično je potreban dodatni izvor toplote, a to lako pruža džemper ili jakna, čak i u zatvorenom prostoru.

Nasuprot tome, veći psi sa gustim krznom nemaju potrebe za dodatnom izolacijom, i njima može biti veoma neprijatno ako su primorani da nose odeću, a čak može doći i do fizičkog pregrevanja. Njihovo krzno je već genetski dizajnirano da ih zaštiti od ekstremnih zimskih temperatura.

Rase poput sibirskog haskija, aljaskog malamuta, bernardinaca odlični su primeri pasa koji su savršeno pogodni za niske temperature, dok su čivava, grejhaund, patuljasti pinč i mnogi terijeri rase kojima bi dobro došlo malo dodatne spoljašnje izolacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.