VIDEO: Telo kita pronađeno usred amazonske šume

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, piše "The Independent".
Sisar od 10 tona pronađen je u šikari na velikom rečnom ostrvu Marajo, koje se nalazi na ušću reke Amazon.
 
Naučnici za sada samo pretpostavljaju da je ogromno stvorenje bačeno na kopno za vreme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko u šumi i zašto je uopšte došlo do obale. 
 
Zvaničnici Odeljenja za zdravstvo i zaštitu životne sredine države Pare rekli su kako su kita dugačkog 11 metara pronašli jer su pre toga pratili ptice grabljivice koje su došle da se hrane njegovim lešom.
 
Telo kita nalazi se u toliko udaljenom močvarnom delu šume mangrova u amazonskoj delti da su stručnjaci morali iz dva navrata da putuju kako bi dospeli do tog područja.
 
Grbavi kitovi obično, između avgusta i novembra, borave na južnijem delu brazilske obale i vrlo retko putuju hiljadama kilometara severno do ušća Amazona.
 
Biolog Renata Emin sa Instituta Bicho D’agua, deo je tima koji proučava telo kita kako bi se otkrilo kako je dospeo toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit verovatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.
 
"Još nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je poslednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova", rekla je.  
 
  • Posmatrač

    26.02.2019 18:21
    Neki avion tipa "Canader" ga pokupio iz vode, pa prosuo na požar u šumi...
  • Dragan

    26.02.2019 13:01
    @Istina
    Puno pametuješ za nekoga ko ima centralno grejanje, vodu na česmi, pa još možeš i da biraš toplu ili hladnu, frižider i auto. Puno pametuješ...
  • Marko

    26.02.2019 12:43
    Jeste, bacila ga plima.... SAMO tog jednog kita je bacila plima, nijednu ribu ili vec nesto... samo kita...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.