VIDEO: Na Galapagos pušteno 155 džinovskih kornjača

Ekvador je na ostrvo Santa Fe u arhipelagu Galapagos pustio 155 džinovskih kornjača vrste kelonoidis hodenzis, da bi ga ponovo naselio pošto je slična vrsta izumrla pre više od 150 godina, saopštio je Nacionalni park Galapagos.
Puštanje na slobodu mladih jedinki, starih desetak godina i odgajenih u centru za uzgoj "Fausto Ljerena", deo je programa za ponovno naseljavanje Santa Fea, ostrva veličine 24,7 kvadratnih kilometara u središnjem delu arhipelaga.
 
Kornjače vrste kelonoidis hodenzis su poreklom sa ostrva Espanjola. Prethodnih godina su na Santa Fe puštene 394 kornjače. Program naseljavanja bi trebalo da traje do 2026.
 
Jedan zvaničnik je rekao da su džinovske kornjače "inženjeri ekosistema" jer doprinose širenju biljnih vrsta.
 
Galapagos se nalazi više od 1.000 kilometara zapadno od Južne Amerike i nalazi se na listi svetske baštine Uneska. Britanski naučnik Čarls Darvin je svoju teoriju evolucije razvio posle posete tom arhipelagu u 19. veku.
 
Prema raspoloživim podacima, na ostrvima Galapagosa ima 15 vrsta džinovskih kornjača, uključujući i one koje se smatraju izumrlim. Naučnici veruju da su kornjače na ostrva stigle pre tri do četiri miliona godina i da su ih tu donele morske struje, a da su se razne vrste razvile u procesu prilagođavanja staništima na različitim ostrvima.
 
Kornjače sa Galapagosa svoju izuzetnu dugovečnost duguju genetskoj sposobnosti da "popravljaju" sopstveni DNK.
 
Galapagos je prošle nedelje priredio iznenađenje na ostrvu Fernandina, otkrićem ženke vrste kelonoidis fantastikus, za koju se mislilo da je izumrla pre više od sto godina.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.