Beč ima tunele kojima žabe i druge životinje bezbedno prelaze kolovoz

U Beču je registrovano ukupno 17 vrsta vodozemaca koje najviše ugrožavaju gubitak staništa, pesticidi, poribljavanje i saobraćaj. Mnogi od tih vodozemaca se zbog toga nalaze na crvenom popisu ugroženih vrsta, a Beč ima rešenje kojim nastoji da ih sačuva.
Beč ima tunele kojima žabe i druge životinje bezbedno prelaze kolovoz
Foto: Pixabay
Početak proleća posebno je opasno vreme za vodozemce jer su tada u potrazi za pogodnim mrestilištima. Na svom putu do odgovarajućih vodenih površina za razmnožavanje često moraju da pređu vrlo prometne ulice, a posebno su loše vidljivi u zoru i sumrak pa neretko završe pod točkovima vozila.
 
Kako bi sprečila takve nesrećne scenarije bečka gradska uprava je još pre nekoliko godina osmislila paket mera zaštite ovih ugroženih životinja. Uz glavne rute tj. puteve koje vodozemci koriste prilikom svojih migracija postavljeni su zeleni znakovi opasnosti, a ispod nekih su napravljeni i tuneli koji životinjama omogućavaju siguran prelazak na drugu stranu.
 
Tri najopasnija bečka puta ograđeni su nekom vrstom žice koja vodozemce usmerava u podzemne hodnike koje rado koriste i druge manje životinje poput ježeva i lisica.
 
Prolaznici u večernjim satima neretko mogu videti migracije žaba i drugih vodozemaca, ali se savetuju da zadrže odstojanje i pse vode na povocu.
  • Lovac

    10.04.2019 21:18
    Ekološki prelazi
    Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja na auto-putevima nema ni jedan nadzemni ekološki prelaz životinje, niti su projektanti ih predvideli.Podzemni prelazi postoje ali ih divljač sa rogovima ne koristi.
  • zaba

    10.04.2019 21:01
    ima i NS, onaj prolaz ispod Pupinovog Bul., samo ni zabe vise ne zele da ga koriste...
  • Pokojni Čika Franja

    10.04.2019 16:08
    UdajSeNaBrzinu,KajSeNatenane!
    @+384
    Kad "čovek" (građanstvo u Vojvodini, 1918) ima prevelika očekivanja o "nečemu" što skoro uopšte da ne poznaje (Kraljevina Srbija), upravo se to i desi... da se razumemo, ni tad nismo išli potpuno u korak s vremenom, ali sad, posle 100 godina, razlika je skoro nenadoknadiva. Što bi rekao Jova Zmaj:
    "Ništa nije opasnije nego misliti: "Ja mogu i u zlom društvu ostati dobar."
    Naravno, ne treba gubiti nadu u bolje sutra, ali treba i RADITI da bi bolje bilo, jer od nadanja bez rada i zalaganja nikakve koristi nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.