FOTO: Sova sedela na jajetu iz kojeg se izleglo pače

"Imamo malu sovu, predivno!" pomislila je Lori Vulf kad je uočila nešto malo i pufnasto kako se šunja po gnezdu u njenom dvorištu u Jupiteru na Floridi.
Naime, mesec dana ranije u to gnezdo uselila se sova, pa je amaterska fotografkinja sumnjala da se radi o bebi sovi. Ipak, istina je bila malo čudnija.
 
Kad se spremala oluja i nebo se zamračilo, Vulf i njen suprug ugledali su majku sovu kako gura glavu iz gnezda, a kraj nje je bilo sivo-crno pače.
 
"Samo su sedeli jedno uz drugo", rekla je Vulf.
 
Zabrinuta da bi sova koja je grabljivica mogla da pojede pače, Vulf se javila stručnjaku, koji je potvrdio da je pače možda u opasnosti. Lokalno utočište za divlje životinje pristalo je da zbrine životinju ako uspeju da je uhvate, prenosi National Geographic. Baš kad su se Vulf i njen suprug spremali da intervenišu, pače je skočilo iz gnezda i najbližim putem krenulo prema obližnjem jezeru i od tada ga nisu videli.
 
 
Divlje patke već su snimljene kako žive sa sovama. 
 
"To se obično ne dokumentuje, ali se svakako događa", kaže Kristijan Artuso, direktor organizacije za studije ptica u kanadskoj Manitobi, koji je sličnu situaciju zabeležio još 2005. godine dok je proučavao te vrste sova (Megascops asio) za doktorat. "U tom slučaju, ženka sove uspela je da inkubira i izlegne tri pačeta", kaže Artuso, čije su opservacije objavljene 2007. godine u časopisu "Wilson Journal of Ornithology".
 
Naime, patke srednje veličine iz roda Aix koje žive u šumovitim lokvama i močvarama Severne Amerike, poznate su kao životinje koje praktikuju parazitiranje legla. To znači da patke nekad polažu jaja u tuđa gnezda, što povećava šansu da barem neka od njih prežive.
 
"Znamo da se to događa, ali ne znamo koliko često, pa sam sretćan što vidim još jedan primer toga", kaže Artuso.
 
Međutim, zar ženka sove ne shvati da sedi na pogrešnim jajima? Jaja patke nisu samo duguljastijeg oblika od jaja sove već su i dvostruko veća.
 
Najverovatnije je reč o tome da je ta pojava toliko retka da sove jednostavno nisu razvile odbranu od nje.
 
Što se tiče pačeta sa Floride, možda je preživela, jer su patke poprilično nezavisne od samog početka života. Postoji mnogo dokumentovanih slučajeva kad se pače iz jednog legla preseli u drugo. Čak i ako ga je izlegla sova.
  • Septik Skeptik

    23.04.2019 12:03
    dusevni analgetik
    Podmetnuli sovi pacije jaje za lajkove na Fejsbuku i Instagramu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.