Lovci na trofeje plaćaju hiljade funti za ubijanje zatočenih lavova

Bivši britanski poslanik konzervativne stranke i preduzetnik lord Majkl Eškroft pozvao je britansku vladu da sledi primer SAD-a i Holandije i zabrani uvoz trofeja lavova koje tajno krijumčare lovci.
Lovci na trofeje plaćaju hiljade funti za ubijanje zatočenih lavova
Foto: Pixabay
Svoj poziv Eškroft je uputio nakon što je proveo jednogodišnje istraživanje o uzgoju lavova u Južnoj Africi, piše Skaj njuz. Tvrdi da je u istraživanju koje je nazvao "Operacija Simba" otkrio kako se lavovi tove hranom s ciljem da se koriste u "medicinske svrhe" ili kao nakit na istoku, odnosno da bi lovci na njima zarađivali novac.
 
Otkrio je i kako imućni lovci na trofeje, od kojih su neki i iz Velike Britanije, plaćaju hiljade funti da ubiju životinje koje se drže zatvorene. I to često ubijaju s male udaljenosti kako bi onda mogli da se fotografišu s njima i uzmu njihovu grivu kao nagradu.
 
Eškroft je pratio jednu osobu iz Velike Britanije kojoj je platio 3.000 funti za ubijanje lava po imenu Simba. Taj lav, koji je trebalo da bude pušten kako bi ga Eškroft ubio, kasnije je spasen i pušten u divljinu.
 
Krijumčarenje grive lava u lešu jelena
 
Eškroft je pokazao i prepisku koju je vodio s tim Britancem. Dao mu je i savet kako da prokrijumčari mrtvu životinju u Veliku Britaniju. Prema uputstvima tog Britanca, griva zaklanog lava najlakše se neopaženo unosi u zemlju tako što se stavi u leš jelena jer je tako carinicima gotovo nemoguće da je otkriju.
 
Tokom svog boravka na farmi lavova otkrio je da su u dva dana ubijena 54 lava u samo jednoj klanici i to kako bi njihove kosti bile poslate kompanijama koje ih koriste za "tradicionalnu" azijsku medicinu. Osim toga, otkrio je i da se lavovi i tigrovi ukrštaju s ciljem da se stvori veća i impozantnija vrsta životinje za lovce na trofeje.
 
Inače, broj lavova koji žive u divljini dramatično je opao u poslednjih 100 godina i pretpostavlja se da ih je ostalo tek 20.000.
 
Poređenja radi, pre sto godina bilo ih je oko 200.000.
  • Lovac

    30.04.2019 17:02
    Lavovi iz veštačkog uzgoja
    Nažalost je tako, njih love tzv."salonski lovci", jer za lov pravog divljeg lava treba imati ozbiljna m...da bi se ulovio.Veoma me je često sramota u poslednje vreme ko se sve ne zove lovcem!
  • EvoOvako

    30.04.2019 14:34
    Kompleksi
    nemaju granice. Prostiru se do neba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.