Ajkule u Jadranskom moru nisu opasne po ljude

U Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude, ali su veoma ugrožena vrsta o kojima se mora voditi računa, izjavio je šef Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za biologiju mora Kotor Aleksandar Joksimović.
"To je grandiozna vrsta koja već 400 milijardi godina živi na ovoj planeti i moramo imati poštovanja prema njoj. Nažalost, ajkule koje se ulove na parangale se vrlo brzo uguše, jer moraju non-stop da plivaju, tako da su one sporedni deo ulova, a na taj način se definitivno pravi velika šteta ekosistemu. One za ljude nisu opasne, i u našim vodama nema potencijalnih vrsta koje su opasne za ljude", rekao je Joksimović za podgorički Dan.
 
On je upozorio da su najviše opasni susreti sa morskim psima na velikoj udaljenosti od obale, na pučini, jer ajkule u svom sistemu organa imaju specifične senzore, osećaju elektromagnetna polja i talase, tako da sve što se nađe u morskoj tišini za njih predstavlja plen.
  • EvoOvako

    04.05.2019 21:07
    Proširenje
    Sueckog kanala i sve viša temperatura Jadrana su neki od uzroka novopridošlih stanovnika poput oštrozubi gušter, afrički kostorog, naduvana riba, ali i korali, ribe i mnoge morske vrste...
    Inače u Jadranu živi 28 vrsta psina. Modrulj je autohtona rasa.
  • Podbarac

    30.04.2019 22:42
    Nije nego
    Pre neku godinu izgubio sam opkladu jer sam i ja tvrdio isto kao i taj Joksimović - ispostavilo se da je to stara propaganda iz Titovih vremena "da se ne bi plašili turisti". Kao i ono vanserijska glupost da dođu u Jadran prateći brodove. Ali, kad sam bio mali verovao sam i u deda-Mraza...

    Istina je da u Jadranu ima mnogo vrsta koje napadaju i jesu opasne po ljude, kao što je to čuvena Bik ajkula. altene sve vrste su tu.

    Ali... verovali ili ne - tu je i Velika bela !!! Ko ne veruje - danas ima Interneta, pa guglajte...

    Elem, Jadran je jedno od največih staništa "Velike Bijele Psine", uz to ona je u Jadranu i zaštićena vrsta, pošto je severni Jadran jedno (tačnije najveće) mrestilište Velike bele u svetu.

    Šta više, najveća Velika bela uhvaćena ikada je i uhvaćena baš u Jadranu, kod Visa. Bila je za oko metar duža i veća od one iz filma.!

    Sad jedna zanimljivost:
    Modrulj ne napada čoveka nego beži od njega. Ali. Mladunci Velike bele (rađaju se živi, dugi oko 1,5 do 2 metra) izgledaju identično kao i Modrulj dok su mladi, ali su daleko agresivniji od Pravom Modrulja. Modrulju je stanište južni Jadran i duboke vode, a "lažnim modruljima", tj. malduncima Velike bele, su plićaci severnog Jadrana...
  • Kapetan Kusto

    30.04.2019 21:07
    Osim za Srbe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.