Kina dobija novi nacionalni park za pande, biće tri puta veći od Jeloustouna

Veliki zemljotres koji je potresao kinesku provinciju Sichuan pre 11 godina bio je katastrofalna ljudska tragedija. Zemljotres jačine osam stepeni Rihtersove skale uništio je i veliki deo staništa velike pande, a nekoliko tih životinja je uginulo.
Kina dobija novi nacionalni park za pande, biće tri puta veći od Jeloustouna
Foto: Pixabay
Jedanaest godina kasnije, kineska vlada u njihovu čast odlučila je da napravi veliki nacionalni park. Ovaj džinovski nacionalni park, čiji će konačni plan verovatno biti dovršen u jesen 2019. godine obuhvata 10.476 kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Jeloustouna. 
 
Većina zemljišta biće u provinciji Sichuan, u kojoj živi više od 80 odsto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene. 
 
Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je poslednji popis iz 2015. godine pokazao kako ih ima čak 1.864, piše National Geographic.
 
Ovo novo sklonište ima za cilj da poveže fragmentisano stanište pande i na taj način poveže populacije ovih medveda, te da je zapravo u povezanosti njihova budućnost. Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.
 
Stručnjak za pande Mark Brodi rekao je da je nacionalni park vrlo bitan korak, ali da ne rešava direktno fragmentaciju staništa. Kazao je da će staništa ostati neujednačena sve dok se degradirana zemlja ne obnovi. 
 
Ono što ostaje pitanje jeste šta će biti sa stanovništvom koje živi u ovom području (čak 170.0000 ljudi), s obzirom na to da je oko zaštićenih područja zabranjen uzgoj, ispaša, rudarstvo, seča, itd. 
 
Iako neki veruju da će turizam u ovom području procvetati to pak s druge strane može biti još veći izazov za očuvanje ovog parka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.