Još vrsta dodato na listu onih kojima preti izumiranje

Morski puževi koji žive na velikim morskim dubinama, mnoge evropske gljive i polovina slatkovodnih riba u Japanu samo su neki dodaci popisu ugroženih vrsta.
Još vrsta dodato na listu onih kojima preti izumiranje
Foto: Pixabay
Crveni spisak, katalog statusa očuvanja od preko 100.000 vrsta, sastavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), prenosi BBC.
 
"Mnoge vrste smo verovatno prevideli", rekao je Kreg Hilton-Tejlor, šef jedinice IUCN za crvenu listu.
 
Njihov status služi kao upozorenje, dok, prema njegovim rečima, i neke druge vrste "skaču" ka listi ugroženih kategorija.
 
Gljive su relativno slabo proučavane, u poređenju sa mnogim životinjama, tvrdi Hilton-Tejlor.
 
"Približavanjem stručnjaka i deljenjem svih informacija, uočili smo šablon - broj vrsta se smanjuje svuda u Evropi", rekao je on.
 
Odustajanje od tradicionalne ispaše i intenzivnije poljoprivredne prakse, uključujući povećanu upotrebu đubriva, ključni su pokretači toga, navodi BBC.
 
"Gljive su veoma osetljive na promene u okruženju, kao što je zagađenje. One su prve koje će nestati", rekao je Hilton-Tejlor. "Ali kada nestanu, nestaće i biljke koje zavise od gljiva, a i onda životinje koje zavise od tih biljaka", dodao je on.
 
Pod pretnjom od izumiranja nalazi se i pola japanskih slatkovodnih riba, kao i više od trećine meksičkih, što naučnici pripisuju lošem upravljanju rekama, piše BBC.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.