VIDEO: Prvi put snimljene ribe kako pevaju poput ptica

Okeani ili naše Jadransko more mogu izgledati kao oaze mira i tišine. Kada zaronite, ako se odmaknete od gužvi u plićaku ili brujanja motora, ne čujete skoro ništa. No, na nekim mestima u podmorju našeg planete možete, ako dobro poslušate, čuti kako peva hor riba, tvrde naučnici, a prenosi "New Scientist".
Te određene vrste riba zapravo pevaju solo deonice, ponavljajući iste pozive iznova i iznova, ali kada se ti zvukovi različitih riba preklope, nastaje horska melodija.
 
Bioakustičar Robert Mekkoli i njegovi kolege sa Kurtin univerziteta u Australiji snimali su tokom 18 meseci vokalno izražavanje riba u obalnim vodama pokraj Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identifikovali sedam različitih horova riba koji pevaju tokom sumraka i zore.
 
Na snimku pozadinski zvuk koji podseća na duboke zvuke roga dolazi od vrste Protonibea diacanthus, dok periodično "gunđanje" pripada ribi Terapontidaei. Treći učesnik grupnog pevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pevuši nešto što liči na "ba-ba-ba".
 
"Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i dalje umeju da me zadive svojom raznolikošću", rekao je Mekkoli.
 
Naime, vokalizacija igra važnu ulogu u različitim ponašanjima riba. Bitna je kod hranjenja, reprodukcije i teritorijalnih sporova. Noćne grabljivice pozivima šalju poruku svom jatu da se drži zajedno tokom lova, dok ribe koje su aktivne tokom dana koriste zvuk kako bi obranile svoju teritoriju.
 
"Imate jutarnji i večernji hor, kao i kod ptica u šumi", rekao je morski biolog Stiv Simpson sa Ekseter univerziteta u Velikoj Britaniji.
 
Naučnici su pevanje riba snimili uz pomoć dva različita snimača morskih zvukova, jedan je bio pozicioniran u blizini obale Port Hedlanda, a drugi dvadesetak kilometara dalje od obale.
 
"Pomoću njih smo mogli da pratimo šta se događa u podmorju Port Hedlanda 24/7 tokom godinu i po dana. Ne znam ni za jednog ronioca koji bi tako dugo izdržao ispod površine mora“, dodao je Simpson.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.