Većina zemalja za zabranu prodaje divljih slonova zoo vrtovima

UN-ova Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), regulator globalne trgovine divljim životinjama, na 18. zasedanju konferencije stranaka napravila je značajan korak ka zabrani prodaje divljih slonova zoološkim vrtovima širom sveta, što je, prema mišljenju ekologa, istorijska pobeda.
Većina zemalja za zabranu prodaje divljih slonova zoo vrtovima
Foto: Pixabay
Velika većina zemalja na skupu održanom u nedelju u Ženevi glasala je za zabranu premeštanja slonova iz divljine u zoološke vrtove, što je praksa koju grupe za zaštitu životinja odavno smatraju okrutnom.
 
Glasanje je obavljeno na konvenciji članica CITES-a u Ženevi u čijem je radu učestvovalo više hiljada stručnjaka koji se bave očuvanjem životne sredine iz više od 180 zemalja sveta. 
 
Predlog je za sada izglasan sa 46 glasova za, 18 protiv, a 19 učesnika suzdržalo se od glasanja, ali reč je o jednom od dva odbora koji garantuju dvotrećinsku većinu potrebnu za njegov prolaz. Na plenarnoj sednici završnog sastanka konferencije koja će se održati 28. avgusta biće potrebno odobrenje ostalih potpisnica CITES-a.
 
"Ova odluka će spasiti brojne slonove od nasilnog razdvajanja od ostatka krda koja žive u divljini i od toga da ostatak života provedu zarobljeni u vrlo lošim uslovima u većini zooloških vrtova u svetu", rekla je Ajris Ho, stručnjakinja za divlje životinje iz udruženja "Humane Society International" (HSI). 
 
Iako je prodaja slonova iz zapadne, srednje i istočne Afrike, koji su odavno uvršteni među zaštićene životinjske vrste, zabranjena još od ranije, i dalje je dopuštena trgovina slonovima iz južne Afrike, čija se populacija smatra manje ugroženom.
 
Konkretno, zemlje potpisnice izjasnile su se za to da divlji afrički slonovi nastave da žive u svom prirodnom habitatu i da se okonča praksa njihovog slanja u zoološke vrtove širom sveta. 
 
Zimbabve je, na primer, kineskim zoološkim vrtovima od 2012. godine prodao više od stotinu mladunčadi slonova, podaci su HSI-ja. 
 
"Ova preliminarna odluka snažna je poruka svima da slonovi ne spadaju u industriju zabave i smatram je korakom u pravom smeru", smatra Kasandra Koenen iz Svetskog udruženja za zaštitu divljih životinja (WSPA). 
 
Hiljade učesnika konferencije iz više od 180 zemalja raspravljaju o 56 predloga koji se odnose na promenu stepena zaštite divljih životinja i biljaka. Konferencija je sazvana pošto je u maju objavljen izveštaj UN-a u kojem stoji da izumiranje preti milion životinjskih vrsta. 
 
CITES je međunarodni sporazum čija je svrha da reguliše i nadzire međunarodnu trgovinu divljim vrstama i garantuje da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi. 
 
Sporazum je donet 1973. godine u Vašingtonu, a na snagu je stupio 1975. Do danas su mu pristupile 182 države sveta, što ga čini najprihvaćenijom međunarodnom konvencijom iz područja zaštite prirode u svetu. 
 
Cites konvencija u Srbiji se sprovodi od 2002. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.