VIDEO: Grbavi kitovi se okupljaju na "pevačkoj smotri" kod Novog Zelanda

Grbavi kitovi okupljaju se jednom godišnje u vodama oko severnog dela Novog Zelanda na pevačkoj smotri na kojoj razmenjuju melodije i uče jedni od drugih, pokazalo je novo istraživanje.
VIDEO: Grbavi kitovi se okupljaju na "pevačkoj smotri" kod Novog Zelanda
Foto: Pixabay
Prema istraživanju objavljenom danas, naučnici su analizirali snimke kitova oko ostrva Kermadek, hiljadu kilometara severoistočno od Oklanda, na mestu kojim prolaze tokom godišnje migracije iz područja razmnožavanja u južnom delu Tihog okeana u područje oko Antarktika gde se hrane račićima tokom leta.
 
Naučnici koji su satelitski pratili kretanje kitova, s namerom da otkriju gde se razmnožavaju, bili su iznenađeni koliko ove morske životinje pevaju.
 
"Nismo očekivali da čujemo toliko pesme kitova, ali naši tonski snimci sa tog putovanja mogli su da se uporede sa 52 napeva kitova, koje su zabeležili naučnici u Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, na ostrvu Kuk, Tongi", rekla je profesorka Rošel Konstantin.
 
Poput ljudi, grbavi kitovi prenose ponašanje uključujući glasanje. Iako se znalo da se kompleksni napevi muških grbavih kitova vremenom menjaju, do sada je bila misterija kako se to dogodi.
 
"Poređenje napeva pokazalo je da se kod ostrva Kermadek kitovi okupljaju iz raznih područja razmnožavanja i to je bilo iznenađenje. To sugeriše da je to važno mesto gde kitovu čuju napeve drugih kitova i oni se međusobn prenose i uče", rekla je Konstantin.
 
  • 123

    04.09.2019 16:28
    Divno, nestvarno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.