Sud odlučio: Petao Moris može da kukuriče u zoru

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužile da ih prerano budi, rekao je advokat vlasnice Žulijan Papino.
"Moris je pobedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka", rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.
 
"Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla vlasnica petla Korin Feso. "Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe. Zbog čega se ne bi doneo 'Morisov zakon' koji bi štitio sve ruralne zvukove", dodala je, aludirajući na žalbe koje se pojavljuju u poslednje vreme, jer pridošlicama u ruralni svet smetaju seoski zvukovi.
 
Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati pričinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.
 
Ova afera počela je žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podneo ju je par penzionisanih poljoprivrednika kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali.
 
Za nekoliko meseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u "Njujork tajmsu", majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pevam), kao i peticija za spas petla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.