FOTO: Golija poslednje utočište za najređe sove u Srbiji

Park prirode "Golija" dom je za brojne ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, ali za dve vrste sova ova planina je jedno od poslednjih utočišta.
Naime, radi se gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju i koje su se zbog svoje ugroženosti našle u samom vrhu Crvene knjige ptica Srbije, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Gaćasta kukumvaka i mala sova dele isto stanište a to su stare i očuvane četinarske šume kojima je Golija bogata. Istraživačka ekspedicija Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno boravi i prikuplja podatke na Goliji, a da su ornitolozi koji sačinjavaju ekspediciju imali sreće govori i podatak da su zabeležili dve male sove a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže metalni prstenovima.
 
 
"Raduje nas činjenica da čim je započeta ekspedicija, koja ima za cilj kartiranje ptica na Goliji, uspeli smo da zabeležimo gaćastu kukumavku i malu sovu koja je ovom prilikom drugi put zabeležena. Prvi nalaz male sove u parku prirode je s proleća ove godina, kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva 'Balkan'. Ono što možemo da zaključimo, prostranstvo šume i njena očuvanost su razlog zašto je primera radi osam odsto nacionalne populacije gaćaste kukumavke upravo ovde zabeleženo", kaže Nikola Stanojević iz pomenutog Društva koji koordinira projektom "Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije".
 
Stanojević je objasnio šta tačno preti opstanku ove ptice na Goliji.
 
 
"U pitanju je niz projekata čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove poput alpskog skijanja, koji će imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti područja. Planina Golija pored statusa zaštite u kategoriji parka prirode, deo je ekološke mreže Srbije, značajno je područje za ptice, biljke, leptire i jedno je od dva područja koje u Srbiji ima status UNESCO rezervat iz programa - Čovek i biosfera", kaže Stanojević.
 
 
Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama poput gaćaste kukumavke i male sove treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane, naglašava se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
  • @Dashko

    28.10.2019 15:25
    Bilo ih je između 7 i 115 komada
  • Dashko

    27.10.2019 22:23
    video sam
    Na Goliji i copor vukova. Od tada se prica da ih niko vise nije video. Nadam se da su svi preziveli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.