Ugrožena australijska zeba proglašena za pticu godine

Malena ugrožena zeba, u središtu spora oko kontroverznog projekta rudnika uglja, proglašena je za australijsku pticu godine.
Zeba crnih grudi dobila je više od trećine od 30.000 glasova u završnom krugu dvogodišnjeg takmičenja, objavio je BirdLife Australia.
 
Zeba je u centru spora oko kontroverznog projekta ugljenokopa "Carmichael" vrednog milijarde dolara nakon što je gotovo pokopala planove indijskog rudarskog džina Adanija u bazenu Galileje u centru Kvinslenda.
 
Desetak centimetara velika ptica sada živi samo u tom bazenu nakon što je nestala iz susedne države Novi Južni Vels. Program izgradnje ugljenokopa u maju je dobio zeleno svetlo, nakon što je vlada odobrila plan kompanije za zaštitu retke ptice.
 
Prema BirdLife Australia, broj zeba se smanjio 80 odsto u proteklih nekoliko dekada zbog nestanka staništa. Južnog tipa zebe crnih grudi manje je od 800 primeraka, a severni je nešto brojniji i manje ugrožen, prema stručnjacima.
 
"Tužna je stvarnost da su mnoge naše ptice postale slavne zbog pogrešnih razloga, postale su maskote izumiranja", kazao je Šon Duli, portparol BirdLife Australia.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.