Polarni medvedi se sve više okreću kanibalizmu zbog ljudske aktivnosti

Polarni medvedi na ruskom Arktiku sve više se okreću kanibalizmu kako rastuća ljudska aktivnost i razvoj u regionu smanjuju njihova lovišta, saopštili su sa Ruske akademije nauka i umetnosti.
Polarni medvedi se sve više okreću kanibalizmu zbog ljudske aktivnosti
Foto: Pixabay
Iako se kanibalizam delimično smatra kao deo prirodnog ponašanja polarnih medveda, njegova učestalost naglo je porasla poslednjih godina, rekao je Ilja Mordvitsev sa Akademije za ruski Interfaks.
 
Pojačan razvoj na poluostrvu Jamal i Obskom zalivu od strane naftnih i gasnih kompanija podstakao je degradaciju lovišta polarnih medveda i poremetio prehrambene navike životinja. Taj region je žarište razvoja za velike kompanije kao što su Gasprom i Novatek.
 
Kanibalizam polarnih medveda najčešće se događa kada pothranjeni mužjak napadne ženku i njeno mladunče, jedući na kraju to mladunče. Fenomen je posebnu pažnju dobio kada su članovi ekspedicije Nacionalne geografije 2017. i snimili takav prizor.
 
Rast temperature na Arktiku i topljenje ledenog pokrivača takođe su prisilili polarne medvede da se kreću na jug u potrazi za hranom, čineći ih verovatnijim da dođu u kontakt sa ljudskim naseljima.
 
Ruska vlada je saopštila da se ta zemlja zagreva 2,5 puta brže od ostatka sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.