Pčelar pretvorio medvede u degustatore nakon što su mu stalno krali med

Turski pčelar Ibrahim Sedef, medvede koji mu već duže vreme pljačkaju košnice i kradu med, pretvorio je u degustatore meda i utvrdio da i medvedi vole skupe stvari.
Pčelar pretvorio medvede u degustatore nakon što su mu stalno krali med
Foto: Pixabay (ilustracija)
Medvedi ne mogu da odole medu i mnogim pčelarima zadaju glavobolje. To je iskustvo Ibrahima Sedefa koji živi u Trabzonu, u Turskoj, prenosi turska novinska agencija Demirören (DHA).
 
On je inženjer poljoprivrede koji se bavi pčelarstvom. Već neko vreme pokušava da spreči pohlepne medvede da bacaju i lome košnice u pokušaju da dođu do dragocenog meda.
 
Sedef je pokušao da zaštiti košnice postavljanjem metalnih kaveza oko njih. Pokušao je da im ostavlja hranu, voće, hleb i med kako bi sprečio medvede da se posluže medom direktno iz košnica. Ipak, to nije bilo dovoljno dobro i neke košnice su i dalje bile oštećene. Zato je pčelar odlučio da sazna što više o kretanju i ponašanju medveda. Postavio je kamere i pratio medvede koji lutaju po njegovoj farmi pčela.
 
Sedef je došao na originalnu ideju, odlučio je da medvede pretvori u degustatore meda, jer oni imaju dobar ukus za med. Pčelar je postavio sto s četiri vrste meda za medveđu gozbu. Nije bio razočaran rezultatom. Ispostavilo se da i medvedi vole skupe stvari.
 
Sedef je rekao novinarima da je medvede privlačio miris meda Anzer i da bi uvek prvo njega jeli, a ponekad nisu ni probali med od cveta trešnje. Kilogram Anzera, čuvenog turskog meda prodaje se i za više od 300 dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.