Pesticidi bumbarima oštećuju mozgove dok su još larve

Bumbari su u problemima. Šansa da ove marljive oprašivače zapazite u Evropi i Americi smanjila se od prošlog veka za 30 odsto. Pesticidi, kao i klimatske promene i smanjivanje njihovih staništa, krivci su za opadanje njihovog broja.
Pesticidi bumbarima oštećuju mozgove dok su još larve
Foto: Pixabay
U novoj studiji, objavljenoj u utorak, naučnici su istraživali kako tačno pesticidi utiču na bumbare tako što su skenirali njihove mozgove i testirali njihovu sposobnost učenja, piše CNN.
 
Otkrili su da bebe bumbara osećaju posledice hrane zagađene pesticidima, koju im bumbari radnici donose u kolonije, te zbog toga kasnije tokom života slabije obavljaju svoje zadatke. Dr Ričard Gil, viši predavač na Departmanu za životne nauče londonskog Imperial College i autor studije, uporedio je to sa oštećenjima fetusa zbog štetnih materija u materici.
 
"Kolonije bumbara funkcionišu kao superorganizmi, tako da svaki toksin koji uđe u koloniju ima potencijal da izazove probleme s razvojem mladih bumbara. U ovom slučaju zabrinjavajuće je što podmladak bumbara uzima hranu koja je kontaminirana pesticidima, koji čine da se delovi mozga sporije razvijaju, pa stariji odrasli bumbari imaju manje i funkcionalno oštećene mozgove. Ta posledica čini se trajnom i nepovratnom", rekao je Gil za CNN.
 
Smanjivanje broja bumbara može doprineti slabljenju biološke raznolikosti i potencijalno ugroziti naše snabdevanje hranom jer bumbari oprašuju biljke kao što su krastavci, paradajz, tikvice, borovnice i lubenice.
 
U svom eksperimentu istraživači su ubrizgali pesticide neonikotinoide u nektar u sličnoj koncentraciji koja se može naći u divljim cvetovima. Potom su taj nektar uneli u laboratorijsku koloniju bumbara. Kad su bumbari postali zreli, njihova sposobnost učenja testirana je nakon tri dana i potom ponovo nakon 12 dana. Nakon toga dobijeni rezultati upoređeni su s rezultatima iz kolonija u kojima su bumbari bili izloženi pesticidima tek u odraslom uzrastu.
 
Otkriveno je da bumbari koji su bili izloženi pesticidima kao larve pokazuju značajno slabiju sposobnost učenja u poređenju s bumbarima koji nisu bili u dodiru s pesticidima. Kako bi to utvrdili, nastavlja CNN, istraživači su testirali da li bumbari mogu da nauče da povežu miris s nagradom, ocenjujući koliko će puta biti uspešni od 10 pokušaja.
 
"Sve je više dokaza da se pesticidi mogu nataložiti unutar kolonija bumbara. Naša studija otkriva rizike po pojedince u takvom okruženju i da buduća radna snaga kolonije može osećati posledice nedeljama nakon što je prvi put izložena", rekao je Dilan Smit s Departmana za životne nauke.
 
Oslabljena sposobnost učenja bumbarima radnicima može otežati navigaciju i pronalaženje hrane, naglašava Gil, što bi moglo ugroziti opstanak zajednice bumbara.
 
Istraživači su takođe skenirali mozgove gotovo 100 bumbara uključenih u studiju, koristeći novu tehnologiju mikro CT-skeniranja, i otkrili da oni koji su bili izloženi pesticidima imaju manji volumen važnog dela mozga kod insekata, poznatog kao telo gljive.
 
Za telo gljive se zna da je uključeno u sposobnost učenja kod insekata, a slabije učenje povezano je s manjim volumenom tela gljive, što ukazuje na tvrdnju da izloženost pesticidima može biti uzrok slabijih performansi bumbara, stoji u studiji.
 
Gil je rekao kako istraživanje pokazuje da je uloga pesticida u opadanju broja bumbara i drugih oprašivača možda bila potcenjena u poređenju s klimatskom krizom i gubitkom staništa.
 
"Još uvek pokušavamo da shvatimo kakvu ulogu ovi faktori imaju i kako su povezani. Pesticidi definitivno učestvuju u objašnjenju zašto opada broj bumbara. Pesticidi izlažu te kolonije riziku. Oni oslabljuju sakupljače hrane koji se potom moraju nositi s promenama u korišćenju zemljišta i ekstremnim vremenskim uslovima", zaključuje Gil.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.