Osam vrsta koje ne smeju izumreti

Svaka vrsta na svetu ima svoju važnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje svog života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih. Njihovim izumiranjem bili bi narušeni čitavi ekosistemi, a to bi se katastrofalno odrazilo na sve nas, piše Dojče vele.
Osam vrsta koje ne smeju izumreti
Foto: Pixabay
Istrebljenje sledećih osam vrsta bio bi užasan gubitak za planetu.
 
1. Pčele
 
Već godinama se govori koliko su pčele važne - njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji. Kao najvažniji oprašivači na planeti, pčele imaju važnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.
 
2. Mravi
 
Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi ih trebalo uzimati zdravo za gotovo. Oni naseljavaju sve kontinente osim Antarktika i imaju veliki broj uloga - raznose hranljive materije po zemljištu, šire semenje i jedu druge insekte. Naučnici trenutno proučavaju mogući uticaj klimatskih promena na kolonije mrava širom sveta.
 
3. Gljive
 
Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, ni u praživotinje pa se ponekad opisuju kao "peto carstvo života na Zemlji". Mogu se naći u vodi, u zemlji i u vazduhu. One deluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu upiti štetne metale kao što je živa i prerađivati poliuretansku plastiku.
 
4.  Fitoplankton
 
Ovi mikroorganizmi su takođe od važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 odsto atmosferskog kiseonika planete i bez njih bi količina slobodnog kiseonika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neugodno životno okruženje. Osim toga, fitoplankton je važan deo morskog ekosistema i lanca ishrane.
 
5. Šišmiši
 
Banane, baobab i druge biljke zavise od šišmiša koji regulišu broj insekata i doprinose njihovom oprašivanju. Svuda širom sveta različite vrste šišmiša važne su za ekologiju jer oni svojim načinom ishrane pomažu biljnim vrstama da opstanu. Zdrava populacija šišmiša može da spasi milione dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.
 
6. Crvi
 
Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se ponekad nazivaju "inženjerima ekosistema". Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kojem recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju važno mesto u lancu ishrane. Iako važe za jaka bića, nekim vrstama preti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.
 
7. Majmuni
 
Kao nama najsrodnije životinje, majmuni nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju. Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gde šire seme biljaka i stvaraju prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i majmuni koji ih naseljavaju.
 
8. Korali
 
Korali se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga - oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale. Istraživači procenjuju da koralni grebeni podržavaju četvrtinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistemima na planeti. Nestanak koralnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.