VIDEO: Jedini beli orangutan snimljen u prašumi nakon puštanja na slobodu

Albu, što na latinskom znači "belo", spasilo je Udruženje za opstanak orangutana u Borneu 2017. godine, nakon što su otkrili da gladuje u kavezu u kojem su je držali seljaci u selu Tanggirang, u središnjem Kalimantanu.
Plavooka majmunica sa svetlim krznom bila je jako mršava, dehidrirana i prekrivena parazitima. Stručnjaci veruju da je odvojena od majke pre nego što je zarobljena.
 
U tom trenutku, Alba nije mogla biti vraćena u divljinu zbog zdravstvenih problema povezanih s albinizmom zbog čega je mogla biti lak plen lovcima. Naime, albino majmuni mogu da imaju loš vid i sluh, a suočavaju se i s povećanim rizikom za razvoj raka kože u kasnijem uzrastu.
 
Nakon što se oporavila, udruženje je Albu pustilo 18. decembra 2018. godine u Nacionalni park "Bukit Baka Bukit Raya" gde je postala fizički snažnija i gde je naučila veštine preživljavanja.
 
Medicinski tim redovno prati Albu koja je i elektronski označena i veruje se da ima oko šest godina. Na sreću, ona je jako dobro napredovala.
 
Udruženje za opstanak orangutana u Borneu zadnji put je videla Albu u februarau kada je trebalo ponovo da se sretne s tri novopuštena orangutana, navodi Unilad. Odmah nakon puštanja ova tri orangutana, koje je posmatrao tim udruženja, ženka Unjo našla je Albu u šumi.
 
Unjo i Alba bile su zajedno smeštene i ostvarile su čvrstu vezu u vreme boravka u rehabilitacionom centru udruženja.
 
Prema informacijama sa stranice udruženja, posmatranjem su otkrili da Alba provodi u proseku 56,5 odsto svojih aktivnih sati hraneći se u šumi, 27,2 odsto u putovanju, 13,8 odsto u odmoru i 2,2 odsto vremena u drugim aktivnostima, uključujući pravljenje gnezda za spavanje i socijalne interakcije.
 
Tim će nastaviti da prati Albu, držeći je na oku dok ona nastavlja svoje putovanje u divljini.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.