Lemuri ugroženi zbog manje turista na Madagaskaru

Nedostatak turizma na Madagaskaru zbog pandemije virusa korona doveo je u pitanje opstanak Coquerel's sifaka – ugrožene vrste lemura u rezervatu Palmarium.
Lemuri ugroženi zbog manje turista na Madagaskaru
Foto: Pixabay
Svi međunarodni letovi otkazani su od kraja marta. Ovo ostrvo u Indijskom okeanu, sada se suočava s novim izazovima zbog pandemije virusa korona, piše Nationalgeographic.com.
 
Madagaskar je dom 90 odsto biljaka i životinja endemske vrste. Ovo ostrvo je veličine Teksasa, a odvojio se od afričkog kopna pre nekih 180 miliona godina.
 
Sredinom marta primatologinja Patriša Rajt bila je na Madagaskaru gde inače putuje šest puta godišnje kako bi "ispratila" prebacivanje desetak većih lemura iz pirinčanog polja u kišnu šumu. Poljoprivrednici su zabrinuti zbog ugroženih lemura koji su jeli njihove useve.
 
"Bila je to spasilačka akcija", kazala je Rajt koja vodi najsavremeniju istraživačku stanicu Centra ValBio u Nacionalnom parku Ranomafana, zaštićenom staništu lemura na istočnoj obali Madagaskara. Ona je i pomogla da se uspostavi ova stanica 1991. godine.
 
Madagaskar se svrstava među 10 najsiromašnijih zemalja na svetu, prema Međunarodnom monetarnom fondu. Prošle godine Madagaskar je posetilo više od 375.000 turista.
 
Stručnjaci se nadaju da turizam može pomoći u sprečavanju ilegalnog krčenja šuma kojim bi se inače izbrisala poslednja kišna šuma na Madagaskaru. Gubitak staništa i lov najveće su pretnje lemurima.
 
Očajni meštani okreću se iskorišćavanju prirodnih resursa, kaže Stive Gudman, američki biolog koji živi na Madagaskaru od 1988. godine i dodaje da je turistička industrija na ovom ostrvu doživela krah.
 
Epidemiolog Kristofer Golden, stručnjak koji već 20 godina radi na istraživanju zaštite životne sredine i javnog zdravlja na Madagaskaru, takođe je zabrinut. Manjak turizma, prema njegovom mišljenju, slabi i destabilizuje podsticaje ljudi u održavanje zaštićenih područja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.