Na Gibraltaru zabranjeno dodirivati makaki majmune

Na Gibraltaru će dodirivanje makaki majmuna, omiljenih turistima, biti zabranjeno u toj britanskoj enklavi čije vlasti žele da sačuvaju te životinje od virusa korona.
Na Gibraltaru zabranjeno dodirivati makaki majmune
Foto: Pixabay
Vlada Gibraltara objavila je nacrt izmena postojećeg zakona o životinjama prema kojem će dodirivanje makaki majmuna i bilo kakvo drugo mešanje u njihovo prirodno ponašanje biti prekršaj.
 
"Mešanje u život i ponašanje makaki majmuna od ranije se smatralo da nije dobro za te životinje, jer mogu da budu izložene ljudskim bolestima", navela je vlada i podsetila da su majmuni ranije od ljudi dobijali hepatitis A.
 
Tamošnja vlada je dodala da su gotovo sigurni da majmuni nisu dobili virus korona, ali taj rizik treba svesti na minimum kako se ne bi razboleli i uginuli.
 
Do sada je bilo zabranjeno hraniti majmune uz pretnju kazne od 500 funti (555 evra). 
 
Makaki majmuni žive na vrhu stene sa pogledom na ceo Gibraltar. Turisti do vrha stene mogu da idu žičarom. Vlada Gibraltara opisuje te životinje kao jedine majmune koje žive u divljini u Evropi i smatra da su te životinje došle u osmom veku za vreme prisustva muslimana na tom poluostrvu.
 
Gibraltar, koji ima više od 30.000 stanovnika, ima 161 osobu zaraženu virusom korona, za razliku od Španije u kojoj je od tog virusa preminulo više od 27.000.
 
Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.