Orke napadaju jahte zbog neprijatnog incidenta iz prošlosti

Stručnjaci koji istražuju niz napada orki-kitova ubica na jahte uz obale Španije i Portugalije, veruju da se incidenti događaju jer su orke isprovocirane "neprijatnim događajima" iz prošlosti koji su uključivali neku vrstu plovila.
Orke napadaju jahte zbog neprijatnog incidenta iz prošlosti
Foto: Pixabay
Od 10. avgusta, posade koje isplovljavaju iz španskog regiona Galicija prijavile su 22 interakcije sa orkama, od kojih je trećina rezultirala različitim stepenom oštećenja njihovi čamaca i jahti, prenosi Gardijan.
 
Nakon proučavanja fotografija i video snimaka, radna grupa španskih i portugalskih stručnjaka, uključujući morske biologe i vladine zvaničnike, utvrdila je da su tri orke prisutne u 61 odsto incidenata.
 
Podvodne fotografije tri orke, koje su dobile nadimke Crna Gladis, Bela Gladis i Siva Gladis, otkrivaju da su dve zadobile povrede u periodu od juna do avgusta. Iako je do nekih povreda moglo da dođe dok su orke pokušavale da otmu tune sa dugih ribarskih linija, druge bi mogle biti od kontakta sa čamcima.
 
Prema istražiteljima, kitovi ubice obično su znatiželjni prema krmi čamaca zbog njihove buke i kretanja. Ali oni kažu da su nedavni susreti "bez presedana" zbog štete nanete jahtama.
 
"Okidač za ovo čudno i novo ponašanje mogao je biti neprijatni incident koji su orke imale sa čamcem i u kojem je brzina čamca mogla biti presudan faktor", navela je radna grupa.
 
Kao rezultat mogućeg incidenta, rekli su istraživači, kada su ugledale jedrilicu, orke su se osećale primoranim da deluju kako bi je usporile.
 
Stručnjaci priznaju da su jahte takođe možda bile meta jer ih orke lakše napadaju od većih brodova. Dodali su da bi se kitovi ubice mogli jednostavno igrati jedrilicama "iz radoznalosti" sada kada su otkrili da mogu da uspore ili zaustave veliki predmet u pokretu.
  • Građanin

    11.10.2020 19:02
    Orke
    Apsolutno reakcija izazvana od strane nekog brzog plovila koje je najverovatnije usmrtilo nekog člana orka porodice. Jer inače i orke i plovila postoje milenijumima pa se ovako nešto nije dešavalo
  • Bela

    08.10.2020 21:44
    Orke
    Predivna bica !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.