I Irska planira da ubije svoje kune u uzgoju zbog moguće mutacije korone

Irska vlada saopštila je danas da predviđa da ubije uzgajene kune u zemlji iz straha da su nosioci mutacije korona virusa prenosive na čoveka, kakva je primećena u Danskoj kod tih životinja koje se gaje zbog krzna.
I Irska planira da ubije svoje kune u uzgoju zbog moguće mutacije korone
Foto: Pixabay
Ministarstvo zdavlja smatra da nastavak gajenja kuna predstavlja rizik pojave dodatnih mutacija virusa vezanih za te životinje, rekao je portparol ministarstva poljoprivrede u saopštenju, iako još nije zabeležen ni jedan slučaj pozitivan na virus kod kuna u Irskoj.
 
Ministarstvo preporučuje uništenje tih životinja u Irskoj da bi se smanjio ili eliminisao rizik. Prema irskim medijima Irska ima tri farme za uzgoj kuna gde ima oko 100.000 životinja.
 
Početkom novembra Danska, prvi svetski izvoznik, naredila je uništenje svih svojih kuna u uzgoju, između 15 i 17 miliona jedinki, posle otkrića mutacije novog korona virusa prenosivog na ljude.
 
Prema Kopenhagenu to bi moglo da dovede u pitanje efikasnost buduće vakcine protiv korona virusa za ljude.
 
Dansko minstarstvo zdravlja danas je ukazalo da je ta mutacija virusa verovatno ugašena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.