Ptica pevačica sa Novog Zelanda spasena od izumiranja nakon dve decenije napora

Ptica pevačica sa Novog Zelanda spasena je od izumiranja nakon više od dve decenije napora da se očuva ova vrsta.
Ptica pevačica sa Novog Zelanda spasena od izumiranja nakon dve decenije napora
Foto: Pixabay
Populacija kokakoa na Severnom ostrvu pala je na oko 1.000 jedinki krajem 1990-ih.
 
"Sada imamo 2.000 parova tih misterioznih ptica koje se množe širom Severnog ostrva, što je povećanje u odnosu na samo 330 parova koliko ih je bilo kad su počeli napori da se vrsta spasi od izumiranja", objavila je ministarka za očuvanje vrsta Kiri Alan.
 
U spasu od izumiranja glavnu ulogu odigrali su seoba ptica i zaštita od grabljivica, dodala je Alan.
 
"Ovo je prava priča o spasu od izumiranja i ogromno svedočanstvo o ulozi pojedinaca, maorskog plemena Ivi i grupa u zajednici koje su radile na obnovi ptičje populacije. Bez zajedničkih napora to bi blago možda zauvek bilo izgubljeno."
 
Ptica se prepoznatljivo oglašava, što zvuči kao "glasan, dug, spor, bogat zvuk orgulja", kaže Alan.
 
Kokako je na novčanici od 50 novozelandskih dolara, a u maorskoj mitologiji ptica je prenosila vodu polubožanstvu Mauiju dok se borio protiv Sunca.
 
Kokako s Južnog ostrva smatra se izumrlom vrstom od 2013. Ponuđena je nagrada od 10.000 novozelandskih dolara osobi koja otkrije da je još neki primerak te ptice živ, ali do sada niko nije to uspeo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.