Domaćinstvo sa najviše lastavičijih gnezda dobija tonu kukuruza, u toku prijave

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale".
Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju "Srećno gnezdo" u kojem mogu osvojitu vaučer za kupovinu sadnica voća.
 
Prijave su otvorene do 7. juna.
 
"Cilj ovog tradicionalnog takmičenja je da ukaže na činjenicu da su priroda, u ovom slučaju seoske laste, i mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način ugrožena i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda", kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Dodaje da zato žele da pohvale i nagrade mala domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu, trudom i ljubavlju omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode.
 
Prijave na takmičenje su preko onlajn formulara ili pozivom na broj telefona 062/15-69-665. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.
 
Detaljna pravila takmičenja možete pročitati OVDE.
 
Intenzivna poljoprivreda, čiji nagli razvoj počinje sredinom prošlog veka, dovela je do gubitka različitih tipova staništa što je uzrokovalo smanjenje brojnosti biljnih i životinjskih vrsta. Primer negativnog uticaja promene poljoprivrednih praksi je zamiranje tradicionalnog stočarsva koje uključuje ispašu domaćih životinja na travnim površinama. Zarastanjem i preoravanjem pašnjaka, nestaje jedan čitav travni ekosistrm.
 
Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju  "Domaćinstvo koje su laste izabrale" govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri nabrojane stavke.
 
Kako prepoznati seosku lastu?
 
Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.

Teme

laste

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.